Kategoriler
Emlak Haberleri Gündem

Emlak vergi borcu olanları sevindiren haber

Yeni yapılandırma kapsamında 30 Nisan 2020 tarihinde emlak vergi borcu olanlara bir müjde haberi gelmiştir. Borcu olan kişiler yapılandırma ile borcunu kapatabilecektir. Emlak vergi borcu olan vatandaşları sevindirici bir haber gelmiştir. Bu şekilde emlak borcu kapatarak yeni yapılandırma sayesinde bu borçtan kurtulabilecektir. Yapılandırmanın düzenlenmesi ardından yasalaştırıldığı bilinmektedir. Borcu olanlar müjde niteliğindeki haberi tüm imkân ve detayları ile belli olduğunu bilmeleri gerekir. Emlak çevre vergisi ve yargı sürecindeki dosyalar uzlaşma başvurusunda bulunanlar başta olmak üzere bazı soruları bu yasa sayesinde yanıtlamak mümkündür.

Emlak Vergi Borcu olanların borcu siliniyor mu?

Yapılandırmaların emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, borçları silinmesi söz konusu olmamaktadır. Peşin ödeme taksitli seçeneklerden de vatandaşı ile büyük kolaylık sağlamaktadır. Düzenlemeye göre 30 Nisan da dahil bu tarihten önce emlak borcu bulunanlar yararlanabilecektir. Bu tarihten önce vergi borcu bulunan kişilerin borcu silinmektedir. Yapılandırmaya konu borçlarının asıllarının yapılandırma kapsamında ödeme koşulları ceza, faiz ve gecikme zammı alacaklarının tamamını silinmektedir. Sadece alacak asıllılar ile Yİ-ÜFE farkı ödenecektir. Bu şekilde yasalaştırılmış olarak bu şekilde maddeler sizlere sunulmaktadır.

Borç kapsamında beyanname verilmesi gerekir mi?

Emlak vergilerinde takip etme görevi belediyelere aittir. Gayrimenkul satın alanlar yıl sonuna kadar belediyelere emlak vergi bildirme vermesi gerekmektedir. Alıcılar emlak vergisi ödeme meselesi ile satın aldığı yılı izleyen yıldan itibaren başlamaktadır. Satış yılına ait vergiyi satıcı ödemektedir.

Emlak Vergi Borcu hesaplaması nasıl olacaktır?

Yeni yapılandırma ile borcu olan vatandaşlar emlak borçlarını faizini gecikme zammını sildirerek Yİ-ÜFE oranına göre vergi ödemesi yapacaktır. İlk taksitini de borcunu kapatanlar tutarının yüzde doksanı tahsil edilemeyecektir. 2 taksit süresi boyunca da borcunu tamamen kapatırsa bu oran yüzde 50 olacaktır. Bu şekilde hesaplama gerçekleştirilebilir. Diğer vatandaşların borcu ise 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile bölünecektir. Bu şekilde bir hesaplama süresi söz konusu olacaktır.

Emlak borcunu silmek isteyen 30 Nisan’dan önce bu borca sahip olan kişiler bu sürece katılabilir. Yeni yapılandırma kararı ile bunu yapmak oldukça basit bir işlemdir.

Daha fazla güncel haberi için tıklayınız…

Exit mobile version