Kategoriler
Emlak Haberleri

Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri başladı! Emlak vergisi hakkında merak edilenler

Emlak Vergisi ödemelerinde ikinci taksitleri ödemesine başlandı. Emekli bireylerin devamlı olarak oturdukları yazlık evler için vergi verilmemektedir. Vergiden muaf olan kişilerin bir ev ya da yazlığı varsa ikisi için de ödeme yapılması gerekmektedir.

Emlak vergisi ödemelerinde ikinci taksit ödemeleri başladı

Ev, iş yeri, arsa sahiplerini ilgilendiren emlak vergisi ödemelerinde ikinci taksit ödemeleri dün itibariyle başladı. Gayrimenkul sahipleri “emlak, kira geliri, değer artış kazancı, çevre temizlik” vergileri ödemektedir. Emlak vergisinde ödeme, muafiyet, hesaplama, cezalar gibi konular pek çok ev sahibini ilgilendirirken, ikinci taksit ödemeleri de 30 Kasım’da son bulmaktadır. Aylık dışında geliri olmayan emekliler, geliri olmayanlar, şehit yakınları, engelli yurttaşlar, gaziler, vefat eden emekli, gazi, engelli yakınları 200 metrekare brüt alanı geçmeyen tek daireleri için emlak vergisinde muaf tutulmaktadır. Muafiyetlik için ücret, ticari, mesleki, iş yeri, konut kira, faiz geliri olmaması gerekmektedir.

Emlak Vergisinden Kimler Mükellef Sayılıyor?

Konut, bina ya da arazinin sahibi, kullananlar hakkı sahipleri emlak vergisi mükellefi kabul edilmektedir. İkisi de yoksa bina ya da arazide malik gibi tasarruf eden kişiler bu kapsama girmektedir. Paylı mülkiyet vaziyetinde sahip olanlar hisseleri oranında mükellef sayılmaktadır.

Emlak vergisi beyanı kaç senede bir veriliyor? Emlak vergisi ödemeleri ne zaman yapılmaktadır?

Her sene iki taksit biçiminde veya bir defada ödenmektedir. Emlak Vergisi Yasası’na göre mülkü, büyüklüğü, cinsine göre farklılaşan emlak vergisi birinci taksit ödemeleri senede iki taksit halinde ödenmektedir. İlk taksiti Mart, Nisan, Mayıs aylarında yapılan verginin ikinci taksiti de Kasım ayında yapılmaktadır.

2021 yılında ev satın alan vergisini aynı sene mi ödeyecek?

Konutunu yeni alan emlak vergisini taşınmasından bir sene sonra ödemeye başlamaktadır. 2021 yılında alınan gayrimenkulün vergisi de ileriki sene yatırılmaya başlanır. Her sene taksit ödeme aralıklarının kontrol edilmesinde fayda vardır. Ödeme tarihinde yaşanan gecikme zam olarak işlemeye başlamaktadır. Bu sene için satın alınan konut içinse sahip olunan tapu ücreti, kimlikle beraber oturulan ilçe belediyesine beyanda bulunulması gereklidir.

Emlak vergisi muafiyetinden faydalananlar

Sosyal güvenlik kuruluşlarından aylık alıp başka geliri olmayan, şehit yakınları, gazi, engelli yurttaşlar, geliri olmadığını belgeleyen kişiler, engelli ve vefat eden emeklilerin yakınları emlak vergisinden muaf olmaktadırlar. Muafiyet 200 metrekare brüt alanı geçmeyen tek kont için geçerlidir. İş yeri ya da diğer mülkler için muafiyet geçerli değildir.

Bu sene emekli olanlar emlak vergisini ödüyor mu?

Bu sene emekli olanların emekli vergisini ödemesi gerekmektedir. Muafiyet emekli olunan tarihi takip eden sene itibariyle başlamaktadır. Bu sene beyanda bulunan emekliler gelecek sene itibariyle vergiden muaf olacaklardır.

Emekli iki evi olan kişiler emlak vergisi ödeyecek mi?

Hem kendinin hem de eşinin evi varsa emlak vergisi ödenmemektedir. Bu haktan faydalanacak emeklinin üzerinde yalnızca bir konut bulunması gerekmektedir.

Ev satın almak için emlak vergisini ödemeniz gerek

Evi satacak kişinin tapu devri işlemlerinden önce emlak vergisini ödemesi gerekmektedir. Alım ve satımlarda emlak vergisi dahil bütün borçlar satıcının olup satış esnasında ödeme yapılabilmektedir.

Muafiyeti olup da ticari, konut veya mevduat geliri olanlar da yararlanabilmekte midir?

Bu husustakilerin ticari, ücret, tarımsal ve mesleki etkinlik, konut veya işyeri, mevduat, faiz gelirinin olmaması gereklidir. Fakat bu sene için sayılan bu gelirlerin 49 bin TL’yi geçmemesi durumunda tek konut için muafiyetten faydalanılabilir.

Yeni konutun emlak bildirimi sene sonuna dek verilmeli

Tapunun alınmasının ardından en geç bulunulan senenin sonuna dek bildirim verilmesi gerekmektedir. Mesela bu sene Şubat ayında konut aldıysanız 31 Aralık 2021 tarihinde dek emlak vergisi beyannamesi yapmanız gerekmektedir.

Emlak vergisi oranları nasıl hesaplanmaktadır?

Her mükellef emlak vergisi için başka oran ve fiyatlarda vergi ödemektedir. Konutların emlak vergileri büyükşehir sınırlarında binde 2, işyeri ve dükkanlar binde 4, diğer belediyelerde konut binde 1, işyeri ve dükkanlar binde 2 olarak hesaplanmaktadır. Aynı zamanda Büyükşehir’deki bir arazinin vergi oranı binde 2, arsanın oranı binde 6, diğer belediyelerde de arazi binde 1, arsa binde 3 oranıyla belirlenmektedir.

Muafiyet hakkı bilinmeden ödeme yapan parasını geri alabilir mi?

5 senelik geriye yönelik iade hakkı bulunmaktadır. Belediyeye “düzeltme dilekçesi” başvurusu gerekmektedir.

Bir yazlığı olan emekli emekli vergisi ödeyecek mi?

Senenin yalnızca bir döneminde oturulan yazlık, dağ evi gibi konutlar emlak vergisinden muaf sayılmamaktadır. Fakat emekli olup devamlı oturulan yazlık için muafiyet geçerlidir. Vergiden muaf olanların hem evi hem de yazlığı varsa ikisi için de ödeme yapılması gerekmektedir.

Emlak vergisi beyanında bulunulmazsa ceza kesilir

Beyanname süresinde yapılmadığı takdirde Vergi Usul Kanunun kapsamında ceza kesilmektedir. Kesilecek ceza miktarı zarara uğratılan emlak vergisinin bir katı olarak hesaplanmaktadır.

Evi olup da kiraya çıkan kişiler emlak vergisinde muaf sayılır mı?

Bir evini kiraya verip kiraya çıkanlar da bu kapsamda yer almaktadır. Fakat bir evini kiraya verip başka bir evde kiraya çıkanlar muaflıktan faydalanamamaktadır.

Ev dışında gayrimenkulü olanlar muaf sayılıyor mu?

Muafiyet yalnızca bir konuta sahip emekli aylığı dışında geliri olmayan veya geliri olmayan, ev hanımı, şehit yakını, gazi, engelli yurttaşlar için sağlanan bir kolaylıktır. Bir konutun yanında gelir elde edilmeyen arsa, arazi, iş yeri varsa muaf sayılabilir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version