Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Emlak Vergisi borcunu indirimli ödeyin

Emlak Vergisi ödemelerinin son gününe iki haftadan az bir süre kaldı. Verginin ikinci taksitinin son ödeme tarihi 30 Kasım. Yapılacak geç yapılacak ödemelerde ise aylık gecikme faizi işleyecek.

Emlak değerlerinin dört yılda bir ilgili komisyonlarca yeniden belirlendiğini belirten Lüx Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, emlak vergisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Başaran, en son 2017 yılında belirlenen emlak değerlerinin 2021 yılına kadar geçerli olacağını hatırlattı. Evrim Kırmızıtaş Başaran “Ara yıllarda rakama yeniden değerleme oranı ekleniyor. Ortaya çıkan rakamın üzerine, belirlenen oranlar ekleniyor. Konutlarda vergi büyükşehirde binde 2, büyükşehir olmayan yerlerde binde 1 olarak uygulanıyor.” açıklamasında bulundu.

Başaran’dan borç uyarısı

“Borç, belediyelerden veya e-Devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemlerinden öğrenebililir.” diyen Başaran, verginin geciken borcu için ay başına yüzde 2 oranında gecikme faizi alındığını bildirdi. Başaran “Borcunuzu belirtilen tarihte ödeyin. Bu borçlar hesapta kaldıkça katlanarak artar ve bir gün karşınıza çıkar.” diye konuştu.

Emlak Vergisi muafiyeti kimler için geçerli?

Ev kadınları, hiçbir geliri olmayanlar, emekli maaşından başka geliri olmayanlar, engelliler, işsizler, gaziler, şehitlerin dul eşi ve yetim çocukları Emlak Vergisi muafiyetinden yararlanabiliyor. Başaran, muafiyetten yararlanmak için sahip olunan evin brüt 200 metrekare genişliğini geçmemesi gerektiğini belirterek “Vergi muafiyetten faydalanmak için de belediyeye başvurup ‘vergi muafiyeti formu’ doldurup başvuru yapmak gerekiyor. Bilmeyerek ödeyenler şu ana kadar ödediği son 5 yıllık vergiyi belediyelerden talep edebilir.” diye konuştu.

Emlak Vergisi indiriminden kimler faydalanabilir?

İnşaatı tamamlanan yeni bina veya apartman dairelerinin beş yıl süre boyunca vergi indiriminden faydalanabildiğini aktaran Lüx Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, indirim oranının yüzde 25 olduğunu kaydetti. Başaran “Yani yeni bina alındıysa ve 100 lira vergi ödenecekse bu tutar 75 liraya düşer.” açıklamasında bulundu.