Kategoriler
Emlak Haberleri

Emlak Vergisi ödemeleri Kasım’da başlıyor

Emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri Kasım ayı içerisinde başlıyor. Ödemelerini taksitle yapacaklar için başlayacak süreç 30 Kasım tarihinde sona erecek. Her alana göre değişiklik gösteren ödemeleri yapmayanlara da ceza uygulanacaktır.

Her sene içerisinde ödenen emlak vergisi için ev, iş yeri, tarla, bağ, bahçe, arsa gibi alan sahipleri bu sene 2. Taksitlerini ödeyecekler.

Tek veya iki taksit şeklinde ödenebilen vergi, metrekare meblağlarında farklılar olabileceğinden dolayı her yıl yenilenmektedir. Yurttaşların bu hususta meblağları muhakkak kontrol etmeleri gerekmektedir.

Dileyen kişiler emlak vergisinin son ödeme tarihinde dek tahakkuk eden vergi borçlarının hepsini ödeyebilecekleri gibi dileyenler de taksitle ödeme yapma fırsatından faydalanarak ödemelerini yapabileceklerdir.

İlk Defa Emlak Vergisi Ödeyeceklerin Dikkatine!

Ödeme ile alakalı belediyeler tarafından tahsis edilen tebligat doldurulmaktadır. Bunun yanı sıra tebligat için başvuru sırasında tapu, nüfus cüzdanı ve eğer bina için kullanma izni alınacaksa izin fotokopilerinin hazır olması gerekmektedir. Tebligat için konutun yer aldığı adresle mükellefin adresi ve vergi numarası da bildirilmelidir.

Denge Gayrimenkul ilk defa emlak vergisi ödemesi yapacaklarda uyarılar verdi:

2021 yılında gayrimenkul satın alan kişilerin ödeme sorumluluğu 2022 yılı içerisinde başlıyor. Yani 2021 yılı içerisine ait emlak vergisi 2022 yılında ödenmektedir. Ödeme için gayrimenkulün yer aldığı belediyeye giderek başvurulmalı ve yılın son gününden önce tebligat doldurulmalıdır.

2021 yılı içerisinde satın alınan bir konut için sahip olunan tapu bedeli ve kimlikle birlikte konutun bağlı olduğu ilçe belediyesine başvurularak bildiride bulunulması gerekmektedir.

Emlak vergisinde muaf olunabilecek durumlar da yer almaktadır. Sosyal güvenlik kurumlarından almış oldukları aylığın dışında başka bir geliri olmayan emekli kişiler, geliri olmadığını belgeleyenler, şehit yakınları, gaziler, engelliler, gazi yakını, engelli yakını, vefat etmiş emeklinin yakınları brüt 200 metrekareyi aşmayan tek mülkleri için emlak vergisinden muaf tutulacaklardır.

Bu muaflık durumu yalnızca konutlar için geçerlidir. Başka mülk çeşitleri muaflıktan yararlanamazlar. Muaflık durumundan faydalanmak adına bağlı olunan belediyeye gerekli belgelerle başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Aynı zamanda muaflık durumuna girenlerin ücret, ticari, sınai ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, işyeri ya da konut kira geliri, faiz ve temettü geliri vb. cinste bir gelirleri olması gerekmektedir. Fakat 2021 yılı için 49 bin TL’yi aşmayan gelirler muaflıktan yararlanmaya engel olmamaktadır.

Emlak Vergisi Oranları Türlere Ayrılıyor

Denge Gayrimenkul, ödemelerle alakalı, “Emlak vergisine esas değerlerin belirlenmesi, Emlak Vergisi Değer Takdir Komisyonları aracılığıyla yapılmaktadır.

Emlak vergisinin oranları gayrimenkulün özelliğine göre, konut, arsa, iş yeri gibi alt çeşitlere bölünmektedir. Büyükşehir konumuna sahip olan şehirlerde emlak vergisi oranları Büyükşehir özelliği olmayan şehirlerin 2 katı daha yüksek olarak uygulanmaktadır. Emlak vergisi oranı Büyükşehir konumundaki şehirlerde binde 2 iken, Büyükşehir konumunda olmaya şehirlerde binde 1 oranında hesaplanmaktadır.

İş yerlerine uygulanan emlak vergisi büyükşehirlerde binde 4 iken, Büyükşehir olmayan şehirlerde binde 2 olarak uygulanmaktadır.

Arazi özelliğine sahip olan gayrimenkuller için de büyükşehirlerde binde 2, diğer belediyelerde ise binde 1 oranında uygulanmaktadır. Aynı zamanda arsalar için büyükşehirlerde bin 6 uygulanırken, diğer şehirlerde ise binde 3 oranında uygulanmaktadır” sözlerini kullandı.

Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanmaktadır?

Konu ile ilgili ifadelerini belirten Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp, “2021 yılı içerisinde uygulanacak 1319 sayılı yasanın 44. Maddesinin 2. Fıkrasında bulunan vergi oranlarına esas konum özellikli taşınmaz değerlerinin alt ve üst sınırları, 2020 yılındaki değerlerin 2020 yılı için belirlenen tekrar değerleme oranının yarısı olan %4,555 oranında yükseltilmesi biçimiyle;

5.277.000 TL-7.841.000 TL arasında olanlar ilk değeri aşan kısım için-binde 6

10.455.000 liraya kadar olanlar 7.841.000 TL için 7.842 TL, aşanlar için-binde 6

10.455.000 TL’den fazla olanlar 10.455.000 TL için 23.526 TL’yi aşanlar için-binde 10 olarak belirlendi” dedi.

Emlak Vergisi İçin 3 Farklı Ödeme Alternatifi

Emlak vergisi ödemeleri yatırımın yer aldığı belediyeye yapılmaktadır. Belediyelerin veznelerinde EFT/Havale ile yapabilirsiniz. Ayrıca belediyelerin web sitelerinden kredi kartı ile ödemenizi yapmanız mümkündür.

Gayrimenkul sahibinin yatırımının olduğu şehirden farklı bir şehirde bulunması durumunda, ödemeyi tüm belediyelerden yapabilmektedir. Bunun dışında, www.gib.gov.tr adresi üzerinden ve E-devlet üzerinden de yapılma imkanı bulunmaktadır.

Aynı zamanda PTT şubelerinden, bankalardan, internet bankacılığı üzerinden de vergi ödemelerini rahatlıkla yapabilirsiniz.

Alp, “Online emlak vergisi ödemelerinde de 3 farklı alternatif yer alıyor” dedi ve şöyle sıraladı:

  • Gayrimenkulun bulunduğu belediyenin banka hesabına EFT veya havale ile ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden de ödemeleri yapabilirsiniz.
  • E-devlet üzerinden de emlak vergisi ödemelerinizi yapabilirsiniz.

Emlak Vergisini Ödemeyene Ceza

Ödemesini yapmayan vatandaşlar gayrimenkulün yer aldığı belediyeye başvurmaları gerekmektedir. Bunun dışında internet vergi dairesi üzerinden de ödenmeyenlere düşen emlak vergisi borcunun öğrenebilirsiniz. Emlak vergisinin dışında, gecikme süresinin üzerinden geçen gecikme faizinin de ödenmesi gerekmektedir. Gecikme yaşandığında aylık %1,6 oranında ceza kesilmektedir.

Alp, emlak vergisinin ödenmediği durumlarda haciz işlemlerine dek ciddi bir sürecin olduğunu belirtti. Ayrıca “Emlak vergisinden muafı olmayan vatandaşların vergi borçlarını ödemelerin zorunlu olduğunu, vergi borcunun ödememesi durumunda aylık gecikme faizinin işleneceğini ve belediyelerin vergi alacağından dolayı haciz hakları bulunmaktadır. Fakat pek çok belediye vergi borcu sebebiyle haciz uygulamaya tercih etmemektedir. Bunun sebebi vergi borcu olan evin tapu satışının yapılamamasıdır. Tapudan devir ve satış gibi işlemlerde vergi borç sorgulaması yapılmaktadır. Ayrıca satış öncesinde muhakkak tahlisi yapılmaktadır.” dedi.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…