Kategoriler
Emlak Haberleri

Emlak Vergisi ödemelerinde geri sayım başladı

Emlak Vergisi 2020 tahsillerinin ilk taksiti için belirlenen süre 1 Haziran Pazartesi sonlanıyor. 2019’da ödenen vergi, bu yıl itibariyle artış oranını yüzde 11,29 olarak belirledi. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, kişilere ödeme sistemi, muaf tutulma şartları ve emlak vergisi oranları hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.

Emlak vergisi ödemeleri için son günler

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, 2020 yılının ilk taksit ödemelerinin 1 Haziran itibariyle son gün olduğunu hatırlatıyor. Emlak Vergisi kapsamına dahil belediyeler tarafından tahsili edilen bina, arazi ve arsaların yanı sıra servete dayalı tahsilde ödeme süreleri için, kişilerin yalnızca bir günü kaldı. 2020 yılının Emlak Vergisi adına ilk taksitlerin sonlanacağı süreçte, vergi değeri bu yıl yüzde 11,29 oranında artış gösterdi. Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı kapsamında kiralarını alamayan mal sahipleri ise yaşanan süreçten erteleme fırsatına dahil olmuyor. Ayrıca süreç dahilinde 65 yaş ve üstü kişilerin tahsil işlemleri henüz kesinlik kazanmamıştır. Bu nedenle çoğu vatandaşın ödeme üzerinde dikkatlerini yoğunlaştırması ve gecikme cezası uygulanmaması adına ödemelerini yapması gerekmektedir. Ödeme yapılmadığı durumlarda ise kişiye aylık yüzde 2 oranında gecikme zammı uygulanıyor.

Vergi oranları şehirlere göre değişebilir

Konuya ilişkin detaylar veren Özelmacıklı, aynı zamanda vergi oranları hakkında bilgileri aktarmaktan çekinmedi. Emlak Vergisi oranları, arazi ve meskenlerde binde bir, diğer binalarda ise binde iki oranında değişim yaşıyor. Ayrıca arsaların dahil edildiği oranlar, binde üç bazını belirlemiştir. Oranların özellikle yerleşim alanına göre değişiklik yaşadığını belirten Özelmacıklı, artışların büyükşehirlerde daha yüksek olduğunu söylüyor. Belediye sınırları kapsamına giren ve mücavir alanlar içinde yüzde 100 artış uygulaması görülmektedir. Bunun yanı sıra Taşınmaz kültür varlıklarının tahribata uğramaması ve korunmasına ilişkin katkı payı da vergi değerlerine dahil edilmekte. Bu değerin ise yüzde 10 olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda iş yerleri ve diğer amaçlar doğrultusunda kullanılan binalara ait çevre temizlik vergilerinde büyükşehirler bu oranda yüzde 25 artış yaşıyor. Su tüketiminde su fatura yansımalarına tabi tutulan konut çevre temizlik vergisi devam ederken; bu bedelin yıl itibariyle metreküp başına büyükşehirlerde 15 kuruş olduğu gözlemlenmiştir. Diğer illerde ise bu oran yüzde 3 düşüş yaşayarak, 12 kuruş üzerinden hesaplanıyor.

Ödeme sisteminde E-Belediye daima aktif

Salgın hastalık kapsamında sosyal izolasyon sürecini korumak isteyen bireyler, bağlı oldukları ilçenin belediye sayfasından ödeme işlemini gerçekleştirebilir. Kolay yoldan halledilebilecek tahsil işlemi arzuya göre T.C. kimlik numarası veya sicil numarası ile yapılabilmekte. Ayrıca e-devlet sistemi üzerinden sorgulama işlemi ile sicil, tahsilat ve tahakkuk bilgilerine dair detaylara ulaşabilirsiniz. Ödemelerin çok seçenekli olduğunu hatırlatan Altın Emlak Genel Müdürü, posta çeki, e-belediyeden kredi kartı, vezne ödemeleri, bankalara havale-eft ile halledilebildiğini de hatırlattı.

Ödeme yapması zorunlu olmayan kişiler:

Hiçbir gelire sahip olmayanlar, gelirlerini aylık olarak kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıklarını teyit edenler ödemeye dahil edilmez. Aynı zamanda bedel tahsilatı için gazi, özürlü, şehitlerin ardında kalan dul ve yetimler muaf tutulmaktadır. Duruma ilişkin detayları aktaran Özelmacıklı, kişilerin yalnızca Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması halinde muaf tutulacağı hatırlatıldı.