Kategoriler
Emlak Haberleri

Emlak Vergisi ödemeye 2 hafta kaldı

Ödememiz gereken Emlak Vergisi ilk taksitinin son süresi ay sonuna dolmaktadır. Geçen yıl ev alanlar, bu yıl bu ödemeye tabi tutulmaya başlanmıştır. Bu sene ev sahibi olanlar ise 2022 yılında bu vergi ödemeye başlanacağı belirtilmektedir. Ayrıca emekli, dul ve yetimlerin aylığı alanlar ise hiçbir geliri olmayanların belli koşulları yerine getirme şartı ile emlak vergisini ödemesine gerek yoktur. Ödemelerin belirli hesaplama durumları mevcuttur ve buna göre bir ödeme gerçekleştirilmektedir. Aldıktan bir yıl sonra ödenmeye başlayan bu vergi belirli kişiler hariç zorunlu tutulmaktadır. Belirli kişiler gerekçelerini kanıt niteliğinde belgeleyerek sunmak zorundadır. Daha sonra bu vergiden muaf tutulurlar.

Ödeme Durumu

Ev alan milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren bu vergi mart ayında başlayan ilk taksitin son ödeme tarihi 31 Mayıs’ta bitmektedir. Buna göre sizler ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda bu yıl ev alan kişiler 2022’de bu ödemeyi gerçekleştirmeye başlamaktadır. Mevcut gayrimenkulü elden alan, geçen yıl gayrimenkul sahibi olan bu kişiler bu ödemeye tabii tutulacaktır. Bu yıl ev alanların yükümlülüğü seneye başlanacağı bilinmektedir. Ayrıca ekonomik olarak bu vergiyi veremeyecek kişiler; vergiyi veremeyecek imkânı olmayan ve bunu belgelerle sunan kişiler Emlak Vergisi vermez. Sosyal Güvenlik kurumlarından aldıkları sınırlı aylıkları olan kişiler emlak vergisi vermez. Gaziler emlak vergisi vermez. Şehitlerin dul eşleri emlak vergisi vermez. Yetimler ve engelli vatandaşlar da bu vergiyi vermekten muaf tutulacaktır.

Emlak Vergisi Hesaplanması

Emlak vergisinin değeri 4 yıllık toplanacak takdir komisyonlarla belirlenmektedir. Belirlenen bu rakamlar her yıl yeniden yapılan değerleme raporları üzerinden oranın yarısı eklenmektedir. Yeniden değerlenen bu yılki raporlar için yüzde 9,11 oranı ortaya çıkmaktadır. Buna göre ise 2021 yılına ait vergilerin değer olarak 4,55 artış gerçekleştiği söylenebilir.

Emlak vergilerinin hesaplanma süreci ve ödeme tarihleri belirlenerek güncel olarak değişiklik gösterebilir. Detaylı takipte bulunarak evi satın aldıktan 1 yıl sonra bu vergileri ödemeye başlayabilirsiniz. Muaf tutulan kişiler belgelerle kanıt niteliğinde bunu yetkililere sunması gerekmektedir. Ayrıca detaylı inceleme emlak vergisinde takip edilmeli ve güncel haberleri araştırmanız gerekmektedir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…