Kategoriler
Emlak Haberleri

Emlakçı olma şartları konusundaki değişim tepki çekiyor!

Emlakçı olma şartları, bir emlak danışmanı olarak hizmet vermek isteyenleri yakından ilgilendirmektedir. Ayrıca bu şartlar, emlak sektörünün kalitesini yüksek seviyede tutmak için düzenlenen şartlardır. Temel olarak “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik” tarafından belirlenen söz konusu şartlarda önemli bir değişiklik uygulanmıştır. Bununla beraber Resmi Gazete yolu ile açıklanan karar, emlak işletmesi açmak isteyenlerin eğitim düzeyi ile alakalı olmaktadır.

Alınan yeni karara göre, bir emlak işletmesi açabilmek için ilköğretim mezunu olmak yeterli hale gelmiştir. Daha önce bunun için en az lise mezunu olmak gerekirken, artık ilköğretim mezunları da emlakçı olabilecek. Dolayısıyla “Emlakçı olmak için ne mezunu olmak gerekir?” sorusunun cevabı liseden ilkokula gerilemiştir.

Emlakçı olma şartları kolaylaştı, tepkiler büyüdü

Emlakçı olabilmenin gitgide kolay hale gelmesi sektörün içindekileri memnun etmemektedir. Örneğin Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, “Karar tam anlamıyla bir fiyasko!” yorumunu yapmıştır. Yeni kararın “Kaş yaparken göz çıkarma” olduğunu söyleyen Hakan Akdoğan, emlak hizmetlerinde kalitenin düşmesinden endişeleniyor. Bununla birlikte Akdoğan’ın diğer ifadeleri şunlardır: “Biraz daha zorlarlarsa bu şartı, ‘okuma yazma bilme’ düzeyine kadar indirecekler! Bu kararı alanları vicdanlarıyla baş başa bırakıyorum…”Bu tepkilere pek çok emlakçı da destek vermektedir. Çünkü lise mezunu olarak emlak şubesi açanlar, ilkokul mezunları ile aynı düzeyde sayılmalarından hoşnut değil.

Emlakçı olma şartları 2021 yılında neden kolaylaştı?

Elmakçı olma şartları 2021 yılında alınan bu kararla önemli bir değişime şahit olmuştur. Bunun nedenini ise Akdoğan şöyle açıklamıştır: “Haziran 2018 ve Ekim 2020 arasında meslek odalarına kaydolan emlakçılar için eğitim muafiyeti istedik. Elde ettiğimiz sonuç bu oldu!”

Dolayısıyla, emlak sektörünün geneli tarafından bu karara tepki gösterilmektedir. Asıl kaygı ise eğitimsiz tabakanın emlakçılık mesleğine zarar vermesi gibi görünmektedir. Çünkü Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan gibi pek çok şahıs aynı görüştedir. Emlak sektörünün bu karar dolayısıyla olumsuz etkilenip etkilenmeyeceği ise merak konusudur. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği’nin küçük bir zümre için bulunduğu talebin bu sonucu ise sadece ilkokul mezunlarını memnun etmiştir.

Ayrıca diğer güncel emlak haberlerine göz atmak için lütfen buraya tıklayınız. Ayrıca Emlak danışmanı iş fırsatlarını buradan inceleyebilirsiniz.