Kategoriler
Emlak Haberleri

Emlakçılar yönetmelik hakkında olumlu görüşler sunmaya devam ediyor

Emlakçılar yönetmelik hakkındaki düzenlemelerden son derece memnuniyet duyuyor. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Emlak ve Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Meclis Üyeleri, sektörde sağlanan düzenin kişileri tatmin ettiğinden söz etti.

Emlakçılar yönetmelik kurallarını desteklemektedir

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik son değişimlerle birlikte geçtiğimiz eylül ayında yürürlüğe girdi. Sektör içinde merdiven altı faaliyet verenlerin önüne geçmesi beklenen yönetmelik, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Emlak ve Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Meclis Üyeleri tarafından ele alınmıştır. Gerçekleştirilen konuşmada standartlaşan yönetmeliğe dair memnuniyet duyanların sayısı bir hayli fazla. Başta Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğunu hatırlatan üyeler, sektördeki düzene karşı destek vermeye devam ediyorlar. Önümüzdeki süreçte uygulamanın daha fazla yaygınlaşması konusunda hemfikir geliştiren emlakçılar, yönetmelik düzenlemelerinin artacağı konusunda kuşkusuz görünmekteler.

Sektörde oluşan sorunlar üyelerin başlıca konusu oldu

MTSO 39 No’lu Emlak Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Meclis Üyeleri, sektörde beliren ve beklentiye yol açan pek çok probleme dair görüşlerini sundular. Daha sonra ortak bir açıklamaya giden üyeler, bir takım yasal değişimin sektöre yansıması ve pandemi sürecinin etkileşimiyle birleştirilmesi konusunda değerlendirmede bulunduklarını ilettiler. Ortaya çıkan sorunları çözmek amacıyla çözüm önerilerinin getirildiğini dile getirenler, aynı zamanda yönetmeliğe dair memnuniyet duydukları konusunda ortak paydada birleştirildi.

Uygulamalar doğru bir şekilde gidiyor

Meclis üyeliği yapan Murat Has, sektör içinde kazandırılan istikrarın özellikle yeni düzenlemelerle birlikte geldiğini söyledi. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile Emlak Danışmanı ve Sorumlu Emlak Danışmanı Yeterlilik Belgesinin zorunluluğu konusunu bir kez daha hatırlatan Has, zorunluluğun Ticaret ve Sanayi Odası altında başlatıldığını belirtti. Gerekli işlemler için harekete geçen üyeler, başvuru yapanları eğitim aşamalarından geçirmiş ve sınava tabii tutmuştur. Bu sayede sektörün gelişiminde rol oynanacak ve gerekli ciddiyet sağlanacaktır.

Elinde yeterlilik belgesi olmayan emlakçılar yönetmelik konusunda görüşlerini gizlemek zorunda kalıyor. Ancak sektörde pazarlama yapabilmelerinin tek yolu artık eğitim ve sınavdan geçmektedir. En az lise mezuniyeti şartının arandığını belirten Has, kişilerin emlak yeri açmadan en az 1 veya 2 yıl öncesinde emlak ofisinde çalışarak hizmet hayatına katkıda bulunması gerektiğinden bahsetti. Bu sayede deneyim kazanan emlakçılar sektörde deneyimsizlerin yaratmış olduğu kargaşaya yol açmayacak. Yapılan yanlış uygulamaların dünyanın en prestijli sektörünü tehlikeye atmasına izin vermeyecek olan oda, insanlarda güven duygusunu aşılamak için elden geleni yapıyorlar.

Sırada komisyon oranları var

Önümüzdeki süreç boyunca yönetmelikte belirli maddelerin netliğe kavuşturulması için yeni bir çaba sarf edilecek. Özellikle sektör içinde gelişimin süreklilik göstermesi açısından mezuniyet kavramına önem gösterildi. Böylece lise ve üniversite arasında değişmesi planlanan komisyon oranları için yeni düzenlemelerin birtakım maddeleri kuvvetlendirmesi muhtemeldir. Sektör temsilcileri olarak memnuniyet duyulan tüm bu gelişmeleri yeniden değerlendirmeden geçiren Has, emlak sektöründe yaşanan olumsuzluklara değinmeden geçemedi. Firmaların bir araya geldikten sonra birlikte harekete geçmeleri konusunda uyarılarda bulunan Has, güçlü adımların sektör içindeki kazancının daha fazla olacağından neredeyse emin.

Yabancı alıcıların taleplerinde artış görüldü

Nuh Yükselgüngör, açıklama yapan diğer meclis üyelerinden birisi oldu. Sektörün mevcut durumuna ilişkin değerlendirmede bulunan Yükselgüngör, pandemi sonrasında kamu bankalarınca başlatılan düşük faiz kampanyalarının sektör içinde hareket sağladığı konusuna değindi. Yükselen satış rakamlarıyla birlikte, bazı fırsatçıların peydah olması, özellikle belirtilen bedellerde yükselişe neden olmuştur.

Henüz inşaat maliyetlerinin yansıtılmadığı süreç boyunca öne çıkan fiyat artışı yalnızca kazançlarını yükseltmek isteyenler tarafından yapıldı. Ancak sektörün bir yere kadar dayanabileceği konusunda uyarıda bulunan meclis üyesi, malzeme fiyatlarının konut fiyatları üzerinde etki yapmaya başlayacağını aktardı. Beklenen fiyat artışının yalnızca inşaat malzemelerine ait olmayacağı konusunda teminat veren Yükselgüngör, işin içine arsa fiyatlarının da karışacağı konusunu alıcılara sundu. Salgın hastalıkla birlikte ortaya çıkan müstakil ev arayışının arsa fiyatları üzerinde etki gösterdiği, villaya uygun her türlü küçük parsellerde taleplerin arttığı görüldü.

Yabancı alıcıların taleplerinin sıklıkla bu yöne doğru kaydığı konusunda yapılan tespit çalışmaları, özellikle alıcıların Orta Doğu’dan yükseldiğini söylüyor. Suriyeli ve Iraklıların satın almada adeta birbiriyle yarıştığı sektörde çoğunluk Türk vatandaşlığına yatırım yapma telaşı içine girdi. Mevcudiyette iş yeri, ofis ve dükkan satışlarının durgunluğu, kiralara da yansımış durumda. Fakat sektörde oluşan son satış verilerine göz attığımızda komple bina satışı, cadde üzerinde dükkan, AVM ya da banka yerlerine ilginin devam ettiği görülebilir.

Değişen yönetmelik hakkındaki haberlere göz atmak için tıklayınız.