Kategoriler
Emlak Haberleri

Emlakçıların yeni oyunlarıyla kira fiyatları yükselişte

Kiralık ev arayışında olanlar, emlakçıların sunduğu yüksek komisyonlar ve ev sahiplerinin taleplerinden dolayı zorlanmaktadır. Emlakçılar 2 bin TL’ye kiraya verdikleri daireleri 3 bin TL’den satışa sunmaktadır. Bazı emlakçılar ise en çok komisyonu ödeyene evi kiralamaktadır. İstanbul’un bazı kısımlarında meydana gelen kira yükselişleri, kiralık daire arayanları zorladı. Kentsel dönüşüm, pandemi, özel firmaların lüks projeler yapması, üniversitelerin açılması ve yabancı turistlerin konut istekleri İstanbul’da kira fiyatlarını son aylarda %70 oranında yükseltti. Kiralık daire arayanlar fiyatlar dolayısıyla mağdur durumdadırlar. Emlakçıların yüksek komisyon istemeleri de kiracıları zorlamaktadır.

Kira Artışlarının Altında Yatan Devlet Memuru Koşulu

Toplu konutların yer aldığı ilçelerde kira artışları dikkat çekiyor. Dairelerin yalnızca memurlara ve kurumsal firma çalışanlarına kiraya verileceği koşulu, kiralık daire arayanları isyan ettiriyor. İstanbul’un bazı bölgelerinde ev sahipleri ile yapılan röportajda emlakçıların sorduğu ilk sorunun “Ne iş yapıyorsunuz?” olmuş. Bazı emlakçı ve ev sahipleriyse doğrudan devlet memuru değilseniz konuşmayalım diterek daire hakkında bilgilendirme yapmadı.

Kefil olacak kişinin memur olması isteniyor

Daire sahipleri emlakçılara devlet memuru olmazsa ev boş kalsın diye şart koymuştu. Buna ilaveten ev kiralayacak olan kişilerden memur olsalar dahi devlet memurunu da kefil göstermeleri istenmiştir. Kiralık ev fiyatlarındaki yükselişin bir diğer sebebi de uzman olarak emlakçılık yapmayanlardır. Ev sahiplerinden 2000 TL’ye evleri kiralayan bu insanlar, aynı daireyi 3000 TL’ye ilana koymaktadır.

Eşyalı evi zorla kiralamak

Eşyalı dairelerin kiraya verilmesinin istenmesi de fiyatları arttıran bir başka sebeptir. 1+1 tip dairelerin %60’ı, 2+1 tip dairelerin ise hemen hemen yarısı eşyalı olarak kiralanmaktadır. Dairelere konulan eşyalar için kira fiyatının %25-40 arasında yükseldiğine dikkat çeken emlakçılar, “Salgın döneminde kimse başkasının kullandığı eşyaları kullanmak istemiyor” diyor. Yeni Şafak gazetesinin konuştuğu ev sahipleri ise “Eşyaları kullanmak istemeyenler evin bir odasına koysun” diye konuştular.

Bir senelik kira peşin isteniyor

Kiralık ev arayan kişileri bezdiren bir başka olay ise ev sahiplerinin yüksek depozito isteğidir. Kiralık daire ilanlarında kötü, boyasız daireler için dahi en az 2 kira depozito istenmektedir. Bazı daire sahipleri ise, memur olmayan kiracılardan 6 aylık hatta 1 senelik kira bedelini peşin istemektedir. Bazı emlakçıların daire bulunması zor yerlerde evi yüksek komisyon verene kiralaması da ev arayışında olanların isyan ettiği konulardandır. Daire için konuştukları emlakçıya sözleşme imzalamaya giden kiracılardan da “300 lira fazla kira isteniyor” sözleri ile yapılan fırsatçılıklar gözler önüne seriliyor.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…