Kategoriler
Emlak Haberleri

Emlakçılık yetki belgesi almayanlar artık emlakçılık yapamayacak

Emlakçılık yetki belgesi sahibi olmayanlar 1 Nisan 2021 tarihinden itibaren emlakçılık faaliyetlerine devam edemeyecek. Yeni Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği kapsamında yer alan uygulama emlakçıları çok yakından ilgilendiriyor. İşte detaylar…

Emlakçılık yetki belgesi

5 Haziran 2018 tarihinde yayımlanmış olan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında yer alan yetki belgesi uygulamaları gayrimenkul alım satım ve kiralama işi ile ilgilenenler için şart koşulmuştu. Bu yönetmeliğin uygulamaya konma tarihi ise daha önce 31 Mart 2021 tarihine kadar uzatılmıştı. 31 Mart 2021 gününe kadar başvuru yapmamış durumdaki işletmeler müktesep haklardan yararlanamayacak. 5 Haziran 2018 tarihi öncesinde kayıtlı bir şekilde bu işte çalışanlarda mezuniyet ve ofiste metrekare gibi bazı şartlar aranmayacak. Başvuru yapmamış durumdaki vergi ve oda kaydı bulunan emlakçılar artık staj, sigorta, mesleki deneyim kursu, mesleki yeterlilik belgesi ve lise mezunu olma gibi bazı şartları yerine getirme zorunluluğunda olacak.

Yetki Belgesi alınması şart

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, koronavirüs salgını öncesinde İstanbul’da Emlakçılar Odası’na ve sicile kayıtlı olan emlakçı sayısının 13 bin olduğunu, ancak yalnızca 5 bin civarında emlakçının yetki belgesine sahip olduğunu vurguladı.  Bununla birlikte teftişlerin artacağını bildiren Aşa,  ev ofis uygulamalarına da izin verilmediğini belirtti. Ayrıca bakanlık personeli incelemesi ardından yetki verilmesi uygulamalarında pandemi sürecinde bazı değişiklikler meydana geldiğini söyleyen Aşa, emlakçıların belediyeden ruhsat alması şartı arandığını da belirtti. Bu ruhsatın, yetki belgesi başvurusu esnasında kullanılması gündemde. Aşa bu konuda “Bu uygulama ile bakanlık artık belediyeden alınan ruhsat üzerinden ilgili kişinin yetki belgesini sisteme yükleyecek” dedi.

İşte yeni düzenlemeler

5 Haziran tarihinden sonra açılacak yeni ofislerde aranacak metrekare şartı ise 30 metrekareden 20 metrekare sınırına düştü. Yine de her danışman için ekstra 5 metrekare olması isteniyor. Ayrıca Aşa, emlak işiyle uğraşanların en az lise mezunu olması, gerekli 100 saatlik bir emlakçılık eğitimi alması ve mesleki yeterlilik sınavlarına  katılmasının şart olacağını belirtti. Aşa, “Lise mezunları için 12 ay, üniversite mezunları için ise 8 ay son 5 yıl içinde bir fiil SGK’lı olarak çalışmış olmak gerekecek” dedi. Bununla birlikte emlakçı olmayanların bu işi yapamayacağını da dile getiren Aşa, “İlk baskı tapu ve internet sitelerinden gelecek. Artık yetki belgesi olmadan internet sitelerine ilan girişi yapılamayacak. Eğer sahibinden ilan veriliyorsa o kişiden de vekalet veya tapu istenecek ifadelerine yer verdi.

Diğer emlak haberleri için tıklayın…