Kategoriler
Emlak Haberleri

Emlakjet ağustos verileri: Müstakillere ve günlük kiralıklara talep arttı

Emlak portalı Emlakjet, pandemiyle beraber apartman yerine müstakil evlere yönelik talebin arttığına ve insanların otel gibi kalabalık konaklama hizmetlerinin yerine günlük ev arayışına girdiğine yönelik değerlendirmede bulundu.

iLab Holdingin bünyesinde yer alan platformun kendi işlem hacmi ve veri tabanındaki ağustos ayına ilişkin verileri değerlendirildi. Geçen yılın ağustos ayına göre bu yılın aynı ayında bir odalı ve bir salonlu daire tiplerine olan talebin azaldığı kaydedilerek üç odalı ve bir salonlu dairelere yönelik talebin arttığı belirtildi.

Emlakjet: Anadolu’ya talep arttı

İlan arama trafiğinden değerlendirilen verilere göre Bartın, Siirt, Kilis, Batman, Ardahan ve Tekirdağ illerindeki gayrimenkullere olan talepte bir yılda büyük artış olduğu değerlendirmenin yanı sıra bir önceki aya göre bu yılın ağustos ayında sırasıyla Kütahya, Şanlıurfa, Kilis, Tunceli ve Samsun’daki konutlara olan talep arttı.

Ofis ve mağazalara olan talep azaldı

Emlakjet tarafından açıklanan verilere göre salgın öncesindeki döneme göre mağaza arama trafiği yüzde 82 düştü. Ofis arama trafiğindeki düşüş de yüzde 21 oranında oldu. Söz konusu verilerdeki düşüş “Bu rakamlar ekonomideki sürecin, online satınalma tercihlerindeki artış ve de şirketlerin evden çalışma sistemine geçmesinin sonucu olarak ortaya çıkıyor.” olarak değerlendirildi.

Emlakjet: Villa aramalarında yüzde 68 artış

Ağustos ayındaki veriler, yılın ilk üç ayındaki istatistiklerle karşılaştırıldığında daire aramaları yüzde 7 arttığı görüldü. Ancak aynı dönemde müstakil ev aramalarındaki artış, yüzde 27 oranında oldu. Villalar için arama oranı da yüzde 68 oranında arttı.

Bu veriler “Bu da aslında yeni dönemde insanların ortak yaşamdan ziyade daha çok müstakil yaşama kayma isteğine işaret ediyor.” şeklinde değerlendirildi.

Günlük kiralık daire aramalarında yüzde 44 artış

Yılın başından salgının Türkiye’de görüldüğü zamana kadar yani ocak ile mart ayı arasına göre ağustos ayındaki İstanbul’daki taşınmaz aramaları İstanbul’da yüzde 5 arttı. Ankara’da yüzde 4 artarken İzmir’deki bu artış, yüzde 15 oranında oldu. Arama oranındaki artış, Antalya’da ise yüzde 5 oranında.

Satılık konut aramaları ağustos ayında yüzde 16 arttı. Aynı döneme göre kiralık konut arayışı yüzde 28 olurken günlük kiralık ev arayışı yüzde 44 oranında yükseldi. Emlakjet tarafından arama verileri hakkında “Günlük kiralık artışları İstanbul’da %47, Ankara’da %20, İzmir’de %39 artmış bu da insanların yaz boyunca aslında otellerden ve kalabalık ortamlardan uzak durmak için sergiledikleri bir davranış olarak yorumlanabilir.” yorumunda bulunuldu.