Kategoriler
Ekonomi Gündem

En fazla değer kaybeden TL oldu… 2 Ekim Döviz kurları

Dünkü gelişmelerden döviz kurları hızlı bir şekilde yükseldi. Dolar kuru hızlı bir yükseliş gösterdi. Dolar ve euro yükselirken İngiliz sterlini düşüş yaşadı.

ABD’den gelen olumlu haberlerle 5,70 seviyesinin altına düşen lira karşısındaki dolar, dün yeniden yükselmeye başladı. Eylül ayının ilk günlerindeki seviyelere dönen dolar/TL 5,74 seviyelerinde izlemeye başladı. Dolar kuru, 1 Ekim’i 5,71 ile 5,72 aralığında kapattı.

Lira karşısındaki doların teknik açıdan 5,70 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda, uzmanlar, 5,7450 ve 5,7700 seviyelerinin direnç konumunda izleneceğini belirtti.

Geçen hafta 5,64 seviyelerine kadar düşen lira karşısındaki dolar, bu hafta yükseliş trendine girdi. DHA’dan Mahmut Can Emir’in haberine göre; dolar ve euro kurunda yükseliş yaşanırken Brexit sürecindeki belirsizliklerden doları sterlin değer kaybetti.

Dolar kaç TL? 2 Ekim çarşamba

Dolar kaç TL? Euro ve sterlin kaç liradan işlem görüyor? Bugün saat 13.35’den itibaren döviz kurları;

Dolar 5,73 lira, euro 6,26 lira, sterlin ise 7,03 lira seviyelerinde izliyor.

Lira en fazla değer kaybeden birim oldu

Lira da dahil olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde dün değer kaybı yaşandı. Yüzde 1 oranındaki değer kaybıyla, lira, gelişmekte olan para birimleri arasında en fazla değer kaybeden oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) döviz karşılığında altın swap piyasasının açması, dolar/TL’deki yükselişi destekledi. TCMB’nin bugünden itibaren geçerli olacak uygulamayı duyurmasının ardından dolar kuru, 5.67 seviyesini aştı.

Suriye’ye yönelik jeopolitik riskler de dolar/TL’deki yükselişi hızlandırdı. Dün, yeni yasama yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna ilişkin verdiği mesajlarla birlikte Suriye’nin kuzeyine ABD’den bağımsız bir şekilde operasyon yürütülmesi ihtimali güç kazandı. Yeni yasama yılındaki açıklamaların ardından dolar/TL’deki yükseliş hızlandı.

Perşembe günü açıklanacak olan enflasyon rakamları baz etkisiyle enflasyonu hızlı bir şekilde düşürebilir. Enflasyon verileri piyasaların ana gündem maddesi olarak belirlendi.

Yurt dışında ABD ve İngiltere’deki siyasi gelişmeler, İngiltere’de inşaat sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ve ABD’de ADP özel sektör istihdamı verilerinin piyasalar tarafından izleneceğini belirten uzmanlar, ticaret müzakerelerine ilişkin açıklamalar ve Suriye sınırına ilişkin gelişmeler piyasaların odağında olacağını bildirdi.