Kategoriler
Emlak Haberleri Gündem

Enerji Kimlik Belgesi nereden alınır? Belgesi olmayan evler kiralanamayacak!

Enerji israfının önüne geçmek için enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimi hakkında göstergelere sahip enerji kimlik belgesi (EKB) herkesi ilgilendiriyor. Mülk sahiplerinin bu yılın sonuna kadar mutlaka harekete geçmesi gerekiyor.

Çıkarılmasında zorunlu olan enerji kimlik belgesi başvurusu 1 Ocak 2020 tarihinde son bulacak. Enerji kimlik belgeleri bulunmayan binalar bu tarihten itibaren satılamayacak ve kiralanamayacak.

Çankaya Belediyesi, vatandaşın enerji kimlik göstergelerini tamamlayabilmesi için Hoş Geldiniz Masası’nda hizmet veriyor. Belgeyi almak için belediyeden temin edilmesi gereken mimari proje ve ruhsat evraklarını içeren belgeler, bu masada en kısa zamanda veriliyor.

Enerji kimlik belgesi kaç yıl geçerli olacak?

Çıkarılması zorunlu olan belgeler 10 yıl geçerli olacak. A kategorisinden G kategorisine kadar sınıflandırılan enerji kimlik belgeleri 2011 yılından sonra inşa edilen binalar için en az C kategorisinde olması gerekiyor. Ancak 2011 yılından önce inşaatı tamamlanan yapılar için herhangi bir kategori sınırlaması bulunmuyor.

Bu belgeler, resmî olarak yetkilendirilen enerji verimliliği danışmanlık şirketleri tarafından teslim ediliyor.

Belgeler nereden alınır?

İHA’dan edinilen bilgilere göre; enerji kimlik belgesi düzenlemek için yetki belgesi alan ve meslek odalarından alınmış “Serbest Müşavir Mühendis” belgesine sahip mühendisler veya mimarlar tarafından bu belgeler alınır. Bunların yanı sıra bünyesinde bu vasfa sahip mühendis veya mimar bulunduran kuruluşlar da belge verme yetkisine sahip durumda.

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş ve bünyesinde EKB uzmanı mühendis veya mimar barındıran Enerji Verimlilik Danışmanlık Şirketleri, bu belgeleri verebilir.

Hesaplamalar nasıl yapılır?

Bina Enerji Performansı (BEP-TR) programıyla hesaplamalar yapılır. EKB‘si düzenlenecek binanın mimari, mekanik, elektrik ve ısı yalıtım projelerindeki tüm bilgilerin yanı sıra binanın konumu, yönü, bulunduğu yer gibi bilgiler de programa işlenerek BEP-TR programına girilir. BEP-TR‘ye girilen tüm bilgilerle birlikte olması gereken azami standartlara sahip hayali bir referans bir bina oluşturulur.

Bina Enerji Performansı, iyiden kötüye doğru, A kategorisinden G kategorisine kadar sınıflandırılır. C kategorisi de kabul edilebilir alt sınır durumunda yer alır.