Kategoriler
Ekonomi

Enflasyon oranı eleştirisi: Zam yağmuru devam ediyor ama…

Bu sabah saatlerinde eylül ayına ilişkin enflasyon oranı TÜİK tarafından açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayına ilişkin enflasyon verilerini bu sabah açıkladı. Kurumun açıkladığı verilere göre yıllık enflasyon oranının, 2017 yılının temmuz ayından beri ilk kez tek haneye indiği belirtildi.

Türkiye İstatistik Kurumunun sunduğu enflasyon rakamlarına göre eylül ayındaki enflasyon (Tüketici Fiyat Endeksi), yüzde 0,99 oranında artarken yıllık bazdaki enflasyon oranı ise 9.26 seviyesine geriledi

Tüketici Fiyat Endeksi‘nde (TÜFE) 2019 yılının dokuzuncu ayında, sekizinci aya göre yüzde 0,99 oranında, bir önceki yılın son ayına göre yüzde 8,42 oranında, bir önceki yılın dokuzuncu ayına göre yüzde 9,26 oranında artış görülürken bir yıllık toplam ortalamalara göre ise yüzde 18,27 oranında yükseliş gerçekleşti.

Enflasyon oranı verileri: En yüksek artış konut grubunda

Aylık enflasyon oranındaki artış, en fazla gayrimenkule vurdu. Yüzde 2,15 oranındaki enflasyon artışı konut sektörüne geldi.

2019 yılının Eylül ayına ilişkin rakamlarda yer alan bilgilere göre giyim ve ayakkabıda yüzde 2,13 oranında, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 2,09 oranında, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 1,79 oranında, ulaştırmada ise yüzde 1,61 yükseliş gerçekleşti.

CHP’den tepki: Tek hane aldatmacası sahnede

Yıllık enflasyon oranı rakamının tek haneye düştüğü belirtilirken CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu’dan yazılı açıklama geldi.

AA’nın haberine göre yıllık enflasyon verisinin tek haneli olarak belirtilmesinin aldatmaca olarak niteleyen Erdoğdu, düşük maaş zammı için manipülasyon yapıldığını ifade etti.

“Zam yağmuru devam ediyor ama TÜİK‘e göre, enflasyon tek haneye düşmüş. İşçi, memur ve emeklilere düşük zam için tek hane aldatmacası sahnede.” sözlerini kaydeden Aykut Erdoğdu elektriğe, doğal gaza ve benzine gelen zamları hatırlattı.

Hükûmetin, IMF’nin taleplerine yönelik, kamu memurlarına yapılacak maaş zamlarında enflasyon oranına göre kayıpların telafi edilmesi yönteminden vazgeçtiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı, iktidarın beklenen enflasyon oranına göre ücret artışı yapmayı hedeflediğini iddia etti.

“Tepkiyi azaltmak için TÜİK‘i devreye soktular”

Gelen zamların yoğunluğunu vurgulayan Erdoğdu, gelecek aylarda enflasyonun tekrar yükseleceğini ifade etti. Erdoğdu, “Zam yağmuru devam ediyor ama Türkiye İstatistik Kurumuna göre enflasyon tek haneye düşmüş. İşçi, memur ve emeklilere düşük zam için tek hane aldatmacası sahnede. Enflasyon ne olursa olsun açıkladıkları yüzde 5 hedefine göre ücret artışı, ücretlilerin alım gücünde büyük gerilemeye neden olur.

Ancak 2019-2022 Ekonomi Programı’nda bunu açıkça yazdılar. Şimdi halktan gelecek tepkiyi azaltmak için TÜİK‘in de devreye girdiğini ve bir tek hane aldatmacasının sahneye konduğunu görüyoruz. Ancak başta elektriğe ve doğal gaza yapılan zamlar olmak üzere her ürün ve hizmette zam yağmuru devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumunun yaptığı düzenlemeler dahi kar etmeyecek ve biz önümüzdeki aylarda enflasyonun tekrar yükseldiğini göreceğiz.” diye konuştu.