Kategoriler
Ekonomi Gündem

Enflasyon tahminleri düşürüldü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bu yıla ait Üçüncü Enflasyon Raporu’nu açıkladı. 2019 yılına ait raporda elektrik ve doğal gaz fiyatlarının artışının enflasyona etkisi de inceleniyor.

Liradaki kur oynaklığı bu rapor döneminde azaldı. İşlenmiş gıda enflasyonu tahmin edilenden de olumlu bir yönde ilerledi. Enflasyonun ise orta vadede yüzde 5,0 düzeyinde istikrar kazanacağı tahmin ediliyor.

“Enflasyonu 2019 sonunda yüzde 13.9 olarak öngörüyoruz.” diyen Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın Rapor’a ilişkin açıklamalarından başlıca notlar şöyle:

Küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya karşın rekabet gücündeki gelişmeler sayesinde mal ve hizmet ihracatının yapılması ülkemizdeki iktisadi faaliyeti destekliyor. İktisadi faaliyetimiz ise olumlu bir yön izliyor.

Tüm vadeler için piyasa faizlerinde düşüş yaşandı. Gıdanın, temel mal ve enerji gruplarının etkileri yıllık enflasyonun azalışında ana etken olarak belirlendi.

Fiyatlama davranışına ait belirtiler bu dönemde bir miktar yükseliş izlese bile arz yönlü faktörler ve ithalat fiyatları enflasyonun gidişatını olumlu yönde ilerletiyor.

Tahminler, net mal ve hizmet ihracatının dönemlik büyümeye katkı sağladığı yönünde. Rapor’a göre büyüme kompozisyonu ise dış dengeyi olumlu etkiliyor. Alkol ve tütündeki ÖTV artışı ise enflasyon tahmini olarak 0,2 puan yükseldi.

Başlıca Enflasyon Tahminleri

Cari işlemler dengesinde iyileşmeye yönelik eğilimin devam etmesi bekleniyor. Ayrıca, Uysal, enflasyondaki düşüş çizgisine ve finansal koşullardaki yarı iyileşmeye paralel olarak ekonomi alanında iyileşmenin kademeli olarak devam edeceğini tahmin ettiklerini belirtti.

2019 yılının petrol fiyatı tahmini 65,0 dolar, 2020 yılına ait petrolün fiyatı ise tahminen ortalama 62,6 dolar olduğunu belirten Uysal, “2019 yılı için gıda fiyat enflasyon tahminini yüzde 16,0’dan yüzde 15,0’e çektik.” ifadelerini kullanarak 2020 yılındaki gıda fiyat enflasyon tahminini ise yüzde 11 oranında koruduklarını açıkladı.

Enflasyonun orta vade için yüzde 5,0 seviyesinde istikrar kazanacağı tahminini açıklayan Uysal, 2020 yıl sonundaki enflasyonun %8,2 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini ifade etti.