Kategoriler
Ekonomi Gündem

Enflasyondaki düşüş sürecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyelerine bir sunum yaptı.

Parasal sıkılık düzeyinin enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirleneceğini söyleyen Uysal, enflasyon görünümünde iyileşmenin üçüncü çeyrekte de sürdüğünü kaydetti.

Sektörel yayılımda bir miktar iyileşme gözlendiğini belirten Başkan Uysal, 2019 yılının ikinci çeyreğinde iktisadi faaliyetteki toparlanmanın da ılımlı bir şekilde devam ettiğini, net ihracatın ise dönemlik büyümede etkili olduğunu kaydetti.

TTB üyelerine sunum yapan TCMB Başkanı Murat Uysal, enflasyon görünümündeki iyileşmenin devam ettiğini söyleyerek iç talep gelişmeleri ile parasal sıkılaştırmanın etkilerinin enflasyondaki düşüşü desteklediğini açıkladı.

Murat Uysal, enflasyon oranının iki yıl sonra yüzde 5,4 seviyelerine kadar düşeceğini ve orta vadede istikrar kazanacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Enflasyondaki düşüş sürekli olacak

Uysal, TCMB’nin fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceğini söyledi.

TCMB Başkanı Murat Uysal, enflasyondaki bu düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu bir hâlde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun korunduğunu ve parasal sıkılık düzeyinin ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirleneceğini aktardı.

Enflasyon, yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacak

Enflasyon görünümündeki iyileşmenin devam ettiğini aktaran Uysal, enflasyondaki düşüşü iç talep  gelişmelerinin ve parasal sıkılaştırmanın sağladığını kaydetti.

Murat Uysal, “Enflasyonun ana eğilimine dair göstergeler, arz yönlü faktörler  ve ithalat fiyatları enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir. Enflasyonu düşürmeye odaklı, sıkı bir politika duruşu ve güçlendirilmiş politika  koordinasyonu altında, enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsayacağı öngörülmektedir.” dedi.

TTB üyelerine yönelik yaptığı sunumda konuşan Uysal, enflasyonun bu yılın sonunda yüzde 13,9 seviyesinde olacağını, önümüzdeki senenin sonunda bu oranın yüzde 8,2 seviyesine düşeceğini, 2021 yıl sonunda ise yüzde 5,4 seviyesine kadar düştükten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ettiklerini bildirdi.