Kategoriler
Ekonomi Gündem

Erciyes Üniversitesi aşı çalışmalarına başladı

Erciyes Üniversitesindeki Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nde aşı çalışmalarına başlandı. Söz konusu Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı çalışmaları, Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı ve Erciyes Üniversitesinin desteğiyle yürütülüyor.

Kayseri Erciyes Üniversitesi tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, aday aşılar, 15 Mayıs’tan itibaren hayvanlar üzerinde denenmeye başlandı. Üniversitenin duyurusunda, aşı çalışmaları, hücre kültür temelli inaktif aşı ve rekombinant aşı olmak üzre iki farklı teknoloji üzerinden ilerliyor.

Bu süreçte, söz konusu aday inaktif aşının hayvanlar üzerindeki değişimleri değerlendirilecek.

Denemeler ağustosta tamamlanacak

Açıklamaya göre rekombinant aşı adayları da geliştirilmiş durumda. Rekombinant aşı adaylarının hayvanlar üzerindeki denemelerine ise haziran ayında başlanacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan aşı adaylarının hayvanlar üzerindeki denemelerinin ağustos ayında tamamlanması hedefleniyor. Üniversitenin internet sitesi üzerinden yapılan açıklama şu şekilde:

“Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı tarafından ve Erciyes Üniversitesi tarafından desteklenen projeler kapsamında Kovid-19’a karşı hücre kültür temelli inaktif aşı ve rekombinant aşı olmak üzere iki farklı teknoloji ile aşı geliştirilmesi çalışmaları devam etmektedir.

Bu kapsamda, Kovid-19’a karşı geliştirilen hücre kültür temelli inaktif aşı adayının deney hayvanları denemeleri 15 Mayıs 2020 tarihi itibariyle başlamıştır. Devam eden süreçte aşılanan hayvanlarda aşı adayının etkinliği test edilecektir.

Projeler kapsamında Covid-19’a karşı rekombinant aşı adayları da geliştirilmiş olup, aşı adaylarının deney hayvanlarına verilmesi çalışmalarına ise Haziran ayı içerisinde başlanması öngörülmektedir. Kovid-19’a karşı geliştirilen inaktif ve rekombinant aşı adaylarının deney hayvanları üzerindeki denemelerinin Ağustos ayı içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir.”

Boğaziçi Üniversitesi: Başarılı olduk!

DHA’nın haberine göre; Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Nesrin Özören, denenmeyen bir teknoloji ile aşı geliştirdiklerini ve birtakım hücre deneylerinde başarılı olduklarını dile getirdi. Özören, yakın bir zamanda da hayvan deneylerine başlayacağını bildirdi.