Kategoriler
Emlak Haberleri

Erzurum’da değişen tercihler lüks konut projelerinde toplanıyor

Erzurum’da değişen konut tercihleri, kentsel dönüşüm projelerinin ardından öne çıktı. İmar planlarının açılması ve hayata geçirilen yeni şehircilik modeli, konutta daha geniş alan ve sosyal alanın çokluğu gibi isteklerin oluşmasına neden olmuştur.

Erzurum’da değişen tercihler ve getirileri

81 ilde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve/veya belediyeler tarafından yürütülen kentsel dönüşüm projeleri, Erzurum’da yoğun bir şekilde devam ettirilmektedir. Yeni açılan imar planlarının da çoğalmasıyla birlikte, hayata geçirilen şehircilik modeli, sosyal alanların ve konut içlerinin daha fazla büyümesiyle noktalanırken; Erzurum’da değişen tercihler, Nohut oda, bakla sofa tabiriyle Erzurumlular tarafından bilinen, küçük ve son derece mütevazi evlerin kullanımları ortadan kalktı. Eskiden 60 ila 100 metrekarelik bir konutun kullanımı makulken, şimdilerde halkın isteği en az 150 metrekareden başlıyor. Ayrıca kentsel dönüşüm projeleri altında artışa geçen yeşil alanların vatandaşlara kazandırılması da şu durumda önem arz etmeye başladı.

Erzurumluların alım gücü yükseldi

Konut tercihlerini etkileyen bir diğer etmen alım gücündeki değişim. Yapılan araştırmanın doğrultusunda, halkın eskisine kıyasla refah düzeyinin artışa geçtiği ve ataerkil aile yapısının terk edildiği öğrenildi. Çekirdek aile kavramına alışmaya başlayan Erzurumlular, konut satın almak istediklerinde daha donanımlı yapıları rahatlıkla tercih edebiliyorlar. Seçim sırasında vatandaşların yöneldiği otopark alanları, özellikle trafiğe kayıtlı araç sayısının 150 bine ulaştığı kent için son derecede önemli. Otopark alanıyla sıralamada başı çeken bir diğer istek ise asansör oluyor.

Lüks konutlar tercihe eklendi

Erzurum’da değişen konut alım durumuna göre, lüks konut tercihi refah gücü yükselen vatandaşlar tarafından kolayca alınabilmekte. Eskiden 150 bin liradan başlayan mütevazi evler seçilirken, şimdiki seçimler en az yarım milyon ve onu aşan fiyatlar üzerinde toplanıyor. Genel bir kanıya vardığımızda bu durum alım gücünün artışı ve refahın yükselişi olarak değerlendirilmektedir.

Ucuz ve vadeli konut kredileri

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Finansal Türkiye Haritası (FİNTÜRK) tarafından yürütülen 2020 yılı verileri, 9 ay içerisindeki bireysel bankacılık verilerini ortaya koydu. Burada Erzurum için yapılan birikimler, yılın 9 aylık sürecinde 60 milyon 200 bin TL tutarında taşıt alım kredisinin kullanıldığını, konut alımı için ise 1 milyar 390 milyon 107 bin TL konut kredisi kullanıldığını kanıtlıyor. Banka kredilerine olan ulaşımın daha kolay olmasıyla birlikte şehir genelinde 2013-2019 yılları arasındaki satışlar 53 bin 754 konuta erişti. 8 bin 903’e yükselen satışlar, en fazla konut satışının yapıldığı 2018 yılını listenin başına çekiyor. Geçtiğimiz sene, 2020’de yılın 11 ayında satışı yapılan 9 bin 112 konut, önceki yılların verisini geçmiş bulunmaktadır.

Ev sayısında belirgin artış

Konut tercihlerinde vatandaşın lükse kaymasıyla başlayan süreç kent merkezlerindeki bazı semtlerin popülaritesini azalttı. Kentsel dönüşümde modern konutların Erzurumluların ilk tercihi olmasına karşı; dönüşümün olmadığı ilçelerde metruk, satılık ve kiralık ev sayıları günden güne büyüme eğilimini koruyor.