Kategoriler
Emlak Haberleri

Eskişehir konut fiyatları ne kadar artış gösterdi?

Eskişehir konut fiyatları son 12 ayda yaklaşık olarak yüzde 29,8 oranında artış göstermiştir. Mayıs ayı boyunca Eskişehir’de 819 konut satılmıştır. Ocak-Mayıs döneminde toplam 5 bin 615 konut satılmıştır. Bunun yanı sıra Mayısta ülke genelinde toplam 59 bin 166 konut satışı yapılmıştır. TUİK’in Mayıs ayında açıkladığı sayılara göre; ülke genelinde konut satışları bir önceki yılın mayıs ayına bakılırsa yüzde 16,2 artış göstermiştir. Ayrıca Nisan ayına göre ise yüzde 38,3’lük bir azalma görülmüştür. Keza konut satışlarında son 8 yılın en kötü Ocak-Mayıs dönemi performansı gözlemlenmiştir. Faizlerin yüksek olması sebebiyle ipotekli satışlar Mayıs’ta 10 bin 560’e kadar düşmüştür. Böylece ipotekli satışların payı toplam satışlar içerisinde yüzde 17,8’e gerilemiştir. Kısa zamanda faiz oranlarında bir düşüş ihtimali görülmemiştir. Bu yüzden konut sektörü temsilcileri geçen yıllardaki gibi tedbirler alınması konusunda kulis faaliyetlerine başlamışlardır.

Sıkı para politikası söylemiyle uyuşmayan bu türde aksiyonların alınması pek muhtemel görünmese de hükümet gerekli bulduğu zaman bazı adımlar atabilir. Aşılama çalışmalarının hızlanmasıyla beraber ticari faaliyetlerin normal seviyesine ulaşmıştır. Bu sebeplerle ekonomik görünümdeki belirsizliklerin ortadan kalkabileceğine dair beklenti oluşmaktadır. Fakat, TL’deki değer kayıplarının devam etmesi olumlu beklentileri güçleştirmektedir. Sektördeki firmalar, hane halkı gelirlerindeki ciddi düşüş sebebiyle devamlı azalan bir alıcı kitlesine hitap etmek durumundalar. Bu sebeple pek çok firma yönünü yabancı yatırımcılara çevirmişlerdir. Ocak-Mayıs döneminde yabancı uyruklular tarafından satın alınan konut sayısı bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 24,9 artmıştır. Böylece 15 bin 740 adede ulaşmıştır. TL’de yaşanan değer kaybı bir taraftan da yabancı yatırımcılar için konut fiyatlarını daha cazip hâle getirmektedir.

Eskişehir konut fiyatları

Eskişehir konut fiyatları yıllık yüzde 29,8 oranında artış göstermiştir. Emlak arama motoru Flatfy’ın bölgesel konut fiyatlarına ait olarak bir rapor hazırlanmıştır. Rapora göre Eskişehir’in en çok konut satışı yapılan ilçesi Tepebaşı’dır. Tepebaşı’nda satılık konut fiyatları son bir yılda yüzde 30,6 oranında artış yaşanmıştır. Tepebaşı ilçesinde 3 artı 1 konutlar için Mayısta yaklaşık satış fiyatı 335.250 TL seviyelerinde görülmüştür. Odunpazarı satılık konut fiyatları bir önceki yıla oranla yüzde 27,3 artış görülmüştür. Ayrıca 3 artı 1 konutlar için mayısta yaklaşık olarak satış fiyatı 342.500 TL düzeyinde görülmüştür. Sivrihisar’da konut fiyatları son bir yıllık süreçte yaklaşık olarak yüzde 30,8 oranında artış görülmüştür. Sivrihisar’da 3 artı 1 konutların mayıstaki fiyatları yaklaşık 205.000 TL şeklinde oluşmuştur.

Eskişehir’de kiralık konut fiyatları son bir yılda yaklaşık yüzde 13,7 oranında artış görülmüştür. Kiraların en çok artışın yaşandığı ilçe Sivrihisar olmuştur. Tepebaşı’nda kiralık konut fiyatları bir önceki yıla oranla yüzde 11,9 artış görülmüştür. Odunpazarı kiralık konur fiyatları son bir yılda yaklaşık yüzde 14,2 oranında artış göstermiştir. Ayrıca Sivrihisar’da kiralık konutların fiyatlarındaki yıllık artış oranı yüzde 26,5 düzeyine ulaşmıştır.

Eskişehir konut fiyatları satış rakamları

Eskişehir konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına oranla yaklaşık olarak yüzde 9,6 artarak 819 adede ulaşmıştır. İpotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına orana yaklaşık olarak yüzde 46,4 gerilemiştir. Böylece 155 adet olarak gerçekleşmiştir. Eskişehir’de ipotekli satışların mayısta toplam konut satışları içindeki payı yüzde 18,9 olmuştur. Diğer satış çeşitleri kapsamında Eskişehir mayıs ayında toplam 664 konut el değiştirmiştir. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına oranla yaklaşık olarak yüzde 45 artış sağlanmıştır. Eskişehir’de mayıs ayında ilk kez satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına oranla yaklaşık olarak yüzde 5,7 azalmıştır ve 230 olmuştur. Yeni konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı yüzde 28 şeklinde oluşmuştur. İkinci el konut satışlarında ise Mayıs’ta 589 adet konut el değiştirmiştir.

Yılın ilk beş ayında Eskişehir’de satılan toplam konut sayısı bir önceki yılın aynı dönemine oranla yaklaşık olarak yüzde 14,5 azalmıştır. Ayrıca 5 bin 615 adede gerilemiştir. İpotekli konut satışları geçen yılın aynı dönemine oranla yaklaşık olarak yüzde 57,7 düşüş yaşanmıştır. Böylece 1.063 olmuştur. Eskişehir’de Ocak-Mayıs döneminde satılan sıfır konut sayısı 1.501 olurmuştur. Böylece bu sayı yüzde 21,9’luk bir azalışa geçmiştir. Bununla beraber Eskişehir satılık konut ilanlarının artış gösterdiği şehirlerden biri olmuştur.

Eskişehir’de 2019 genelinde satış yapılan toplam konut sayısı 20 bin 426 olmuştur. Bunu yanı sıra 2020’de yüzde 8,6 oranında artış göstermiştir. Ayrıca 22 bin 181 adede ulaşmıştır. 2019’da ilk kez satılan konut sayısı 7 bin 314 adettir. Üstelik bu sayı 2020’de yüzde 4 azalma göstererek 7 bin 20 adede gerilemiştir. Eskişehir’deki ipotekli konut satışları 2020’de 8 bin 880 adet olarak gerçekleştir. Geçen yıl en çok konut satışı gerçekleştiren Eskişehir ilçesi, Tepebaşı olmuştur. Tepebaşı ilçesinde 2020’de 11 bin 977 adet konut satışı gerçekleştir.

İnşaat maliyetlerindeki artış

TUİK’in en son Nisan ayına ait olan açıklamasına göre inşaat maliyet endeksi, Mart ayına oranla yüzde 3,5 artış göstermiştir. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre yıllık yüzde 35,5 seviyesinde artış göstermiştir. Malzeme endeksi bir önceki yılın aynı ayına oranla yaklaşık olarak yüzde 43,1 seviyesinde artış yaşanmıştır.

Ev satın alırken

Ev aramaya başlanırken doğru bütçe belirlendiğinden emin olmak gerekmektedir. Mevcut birikim, düzenli gelir ve alternatif kredi seçeneklerini değerlendirerek opsiyonları ön elemeden geçirmek gerekmektedir. Satın almayı düşünülen konut değerlendirirken ilk başta konutun konumu, büyüklüğü, bulunduğu kat, cephesi, yapı özellikleri, zemin durumu, depreme karşı dayanıklılığı, ulaşım alternatifleri, sosyal çevre gibi konulara dikkat edilmelidir. İhtiyaç ve beklentileri göz önünde bulundurup değerlendirme kriterleri genişletilebilmektedir. Konutun krediye uygun olup olmadığını en başta araştırıp zaman kayıplarını ve maddi riskleri önlenmektedir.

Konutun fiyatıyla piyasa değerini detaylı biçimde karşılaştırmak gerekmektedir. Ayrıca konutun fiyatı yakın bölgedeki eş değer konutlarla uyumlu olmalıdır. Emlak arama motoru gibi çeşitli kaynaklardan satılık konut ilanları araştırarak aynı konum, büyüklük ve özelliklere sahip alternatifleri karşılaştırıp konut için istenen bedelin uygun olup olmadığı belirlenebilir. Potansiyel kiralama bedeli üzerinden yapılan yatırımların geri dönüş (amortisman) süresini hesaplayarak satın alınacak konutu fiyatının bölge ortalamalarına göre uygun düzeyde olup olmadığı konusunda fikir sahibi olabilmek mümkündür. Zaman zaman ekonomideki karmaşık dönemler konut fiyatlarının artmasına veyahut azalmasına sebep olabilir. Konut alma planları yapmaya başlanıldığı zaman kısa ve orta vadede konut piyasasında gerçekleşen değişimleri takip ederek yatırım için uygun zamanı kollamak bütçe konusunda büyük avantaj sağlayabilir.

Emlak arama platformu olan Flatfy

Emlak arama platformu olan Flatfy, konut arayanlar için çok geniş bir seçenek yelpazesi sunmaktadır. Bunun yanı sıra düzenli olarak özellikle konut sektöründeki fiyatlamalara ilişkin raporlar yayınlanmaktadır. Flatfy tarafından kamuoyu ile paylaşılan bu raporlar konut arayışında olanlar için yol gösterici bir nitelik taşımaktadır. Birçok insan kiralık veyahut satılık konut bulmak için birbirinden farklı emlak ilan sitelerini gezerek aradığı özelliklerde ve bütçesine uygun alternatifler bulmaya çalışmaktadır. Piyasada çok sayıda emlak ilan sitesi olduğundan dolayı alıcı açısından bu süreç oldukça zaman alan ve yorucu bir iş hâline gelmektedir. Bu problemlere çözüm üreten Flatfy, tüm bu emlak ilan platformlarında yayınlanan ilanları tek bir sayfada toplayarak istenilen kriterlere uygun arama yapabilmek için olanak sağlamaktadır. Bu durumda tam istenilen tarzda konut bulmak çok daha pratik hâle gelmektedir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…