Kategoriler
Emlak Haberleri

Eskişehir Odunpazarı Belediyesi kentsel dönüşüm için yetki bekliyor

Eskişehir Odunpazarı Belediyesi’nden TOKİ’ye sorumluluk hatırlatmasında bulunuldu. Karapınar 2.Etap Kentsel Dönüşüm Projesi’nin devam ettirildiği süreçte sosyal medya üzerinden vatandaşlar TOKİ’ye seslendi. Ancak halka yanlış bilgiler verildiğini söyleyen belediye, yetkinin kendilerine verilmediğini söyleyerek, suça karşı çıktı.

Eskişehir Odunpazarı Belediyesi’nden TOKİ’ye çağrı

Sosyal medya üzerinden vatandaşları yanlış yönlendiren Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı’na sert uyarı, Eskişehir Odunpazarı Belediyesi üzerinden geldi. Yapılan çağrıda, Karapınar 2.Etap Kentsel Dönüşüm Proje’sinde çalışmaların yürütülebilmesi adına resmi evrakların gönderilmesi isteniyor. Yetki vermediği gibi gereğini de yapmayan TOKİ’nin umursamaz tavrına karşı Odunparazı Belediyesi dik duruşunu sergilemeye devam edecek. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, etap projesinde 1/1000 ve 1/5000 binlik planların hazır olduğu konusunda kamuoyunu bilgilendirdi. Yetkiyi vermeyen TOKİ’den yetki isteyen Kurt, projeyi bir an önce başlatmak istiyor.

“Sorunun başlangıcı 2012’ye kadar uzanmaktadır”

Kazım Kurt, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından kendilerine evrakların iletilmediğini ve sorunun 2012 yılından bu yana devam ettiğini belirtti. Twitter üzerinden çözüm arayışlarını sürdüren vatandaşlara yanlış bilgiler veren TOKİ, duruma el atmak yerine geçiştirme politikası uyguluyor. Vatandaşların mahalleler yıkılıyor tweetine karşılık, TOKİ’den gelen yanıt gecikmedi. “Yetki ve sorumluluk gereği il/ilçe belediyesi ile iletişime geçilmesi gereklidir” açıklamasında bulunan TOKİ tarafı yine Kazım Kurt tarafından cevaplandı. Yıllara yayılan Karapınar 2. Etap Kentsel Dönüşüm projesinin sorunu için belediyenin çözüm arayışları devam etmiş, ancak yola taş koyulmuştur. Vatandaşlara verilen bilgilendirme yazısında ise gerçekliğin yakından uzaktan ilişkisi bulunmuyor.

“Ya yetki verin ya da gereğini yapın!”

TOKİ’nin Eskişehir Odunpazarı Belediyesi ile çatışması Eskişehirlilere yansıyor. Kentsel dönüşümün ikinci etap ayağında duraksama problemi toplamda 8 yılı buldu. Oluşan soruna gözlerini kapatan TOKİ sorumluluğu almak yerine baskıyı belediye üzerine topluyor. Ancak belediye yetkileri altında projenin 1/1000 ve 1/5000 binlik planlama kısmı tamamlanmış ve 5-6 katlı bir yükseklik tasarlamıştır. Komşularla yeniden yeşertilmesi hedeflenen sıcak ilişkilerin gerçekleşmemesinin esas nedeni TOKİ’nin dava yoluna gitmesinden kaynaklanıyor. Eskişehir 2.nci idare mahkemesinin kararı ise belediyeyi yetkisiz bıraktı. Proje askıya çıkmış, sürecin TOKİ tarafından yürütülmesi beklenmiştir. Fakat durumu göz ardı etmeye devam eden TOKİ, sosyal medya üzerinden gerçekleri çarpıtmaya devam ediyor.