Kategoriler
Ekonomi

Esnaf destek ödemelerine hangi sektörler başvurabilir?

Esnaf destek ödemeleri, pandemi dolasıyla kira ödemelerinde zorlanan iş sahiplerinin yükünü azaltacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün verilen habere göre, büyükşehirlerde aylık 750 liraya yükselen nakdi destek, diğer illerde 500 lirayla sınırlandırılmıştır. Yapılan planlamalar doğrultusunda üç ay sürmesi beklenen destekler esnafların kepenk indirmesinin önüne geçecek.

Esnaf destek ödemeleri ayda bin lirayı buluyor

Salgın hastalık kapsamı altında geliştirilen yasaklar müşteri kaybına uğrayan esnafın korkulu rüyası oldu. Bu süreçte aylık kazancıyla masrafları karşılayamayanlar çözümü kredi başvuruları ve kepenk indirmek arasında değiştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın esnaflara destek olmak amacıyla ‘esnaf destek ödemeleri’ başlığıyla sunduğu işverene nakdi destek, üç ay süreyle devam edecek. Kabine toplantısının ardından destek ödemeleri hakkında açıklamada bulunan Erdoğan, gelir kaybı yaşayan esnaflar için destek hazırlıklarına girdiklerini söyledi. Türkiye genelinde yürütülen araştırmaların sonucunda basit usul altında 806 bin 871 vatandaş kısıtlamalar nedeniyle doğrudan etkilendi. Doğrudan etkilenen esnafların sayısı ise 432 bin 567’ye yükselmiştir. Toplamda 1 milyon 239 bin 438 kişilik bu mağduriyetin çözüme kavuşması adına üç ay süreyle ayda bin liralık destek ödemesi getirilecek.

Destek ödemesinden kimler faydalanabilir?

Hibe şeklinde verilmesi karar verilen esnaf destek ödemeleri, taksi, dolmuş ve servis işletmecisi olarak listeyi açtı. Listenin devamında pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförü bulunmaktadır. Araştırmaların sonuç verdiği ülke genelinde pansiyon, yurt, kreş ve düğün salonu işletmecilerinin de zarara uğradığı tespit edilmiştir. Tüm bu sektörler altında hizmet sağlayan mağdur işverenler ayda 1 milyar 240 milyon lira üzerinden 3 milyar 817 milyon liralık bir destek almış olacak. Kira desteklerini basit usule tabi olma şartıyla düzenlediklerini aktaran Cumhurbaşkanı, 3 ay süre olmak üzere büyükşehirlere aylık 750 liradan yardım yapacaklarından bahsediyor. Diğer illerde bu rakam 500 lira olurken, aylık hesaplamalara göre 432 milyon liralık bir destek paketi sağlandı. Toplamda esnaflara hibe edileceği hesaplanan 1 milyar 300 milyon liralık ödenek, üç aylık sürenin sonunda toplamda 5 milyar lirayı bulacak.

Turizm sektörü kira desteğine dahil edildi

Hazine taşınmazlarına ait olan turizm tesisleri ile deniz tesislerine 1 yıllık kira ertelemesi getirildi. Ertelemeler için verilen desteklerin sonucunda sektöre sağlanan katkı 925 milyon lirayı bulacak. Bu hakkın belediyeler üzerinde de geçerli olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, taşınmazların irtifak hakkı, kiralama ve benzeri kullanımdan kaynaklı bedellerde indirimin sağlanabileceğini anımsatıyor. Gayrimenkul kiralarında uygulanan stopaj oranında yüzde 20’lik dilim yüzde 10’a indirilecek. Son kararla birlikte uygulanması gereken indirim süreci 1 Haziran 2021 tarihine dek uzatıldı. Stopaj indiriminin beraberinde iş yeri kiralama hizmetlerine ait KDV oranlarını da indirim sürecine sokan devlet, yüzde 18’den yüzde 8’e uzanan bir indirime imza attı. 1 Haziran 2021’e kadar sürmesi beklenen indirim süreci; konaklama, yeme içme, yolcu taşımacılığı ve bakım onarım sektörlerini de dahil etmiştir.

Exit mobile version