Kategoriler
Emlak Haberleri

Ev almak isteyen su yalıtımı olmayan binalara yönelmemeli

Ev almak isteyenlere uyarıda bulunan İZODER Başkanı Levent Gökçe, mağduriyet ortamının oluşmaması adına Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği’nin Haziran 2018’de yürürlüğe girdiğini hatırlattı. “Sadece 5 yıllık bir binada bodrum katı veya çatı katına bakarak su yalıtımının olup olmadığı kolaylıkla anlaşılabilir” diyen Gökçe; su sızıntısı, korozyon ve küf gibi izlere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ev almak isteyenler su sızıntılarını gözlemleyin

İZODER Başkanı Levent Gökçe, yalıtım konusunun önemli olduğunu belirtiyor. Çatı veya bodrum katlarından anlaşılan su sızıntıları, korozyon ve küf gibi oluşumlara yol açmaktadır. Depreme dayanıklılık konusunda su yalıtımının da önemli olduğu konusunun altı çizilerek; bu tür sızıntılar yapımı 5 yıla uzanan binalarda bile risk faktörü yaratıyor. Binalarda Su Yalıtım Yönetmeliği’nin Haziran 2018’de yürürlüğe girdiği düşünülürse, 2018 yılının öncesinde hayata geçirilen binalar müteahhidin insafına bırakılmıştır.

Yalıtım için geç kalındı

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği’nin (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanlığını yapan Gökçe, deprem riskinin su yalıtımına bağlı olduğunu açıkladı. Hayati önem taşıyan bu yalıtım, 1 Haziran 2018’de yürürlüğe girdi. ‘Depreme dayanıklı’ satılan binaların deprem yönetmeliğine uygun inşa edildiği söylense bile su yalıtım konusu dikkate alınmadığı müddetçe risk faktörü olabiliyor. Yürürlüğe girmesinden yalnızca 2,5 yıl geçen yönetmelik, binalarda yeni yeni dikkate alınmaktadır. Ondan önceki binaların su sızıntısı yaratması depreme dayanıklı bir binayı bile riske atıyor. Türkiye’deki yapı stokuna göz attığımızda yalıtımın yeri yalnızca yüzde 1.5’lik bir paya sahiptir. Toplamda 9,8 milyon bina, 28,6 milyon konutun bulunduğu ülkedeki bu rakamlar, bugün güvenli bina anlayışını istediğimiz seviyeye ulaştırmamaktadır.

Korozyon riski düşünülmeli

Betonarme yapı sistemlerinin en büyük zayıflığı su sızıntılarıdır. Suya karşı hassas olan sistem, maruz kaldığı müddetçe demiri paslandırır ve korozyon yapı sistemini olumsuz etkiler. Korozyona uğrayan bir bina, donatı taşıma gücünün yalnızca 5 yılda yüzde 50’sini, 15 yılda ise yüzde 90’ını götürür. Ancak 24 yıla hesapladığımız risk faktörü binanın tamamının kaybedilmesine neden oluyor. Bu yüzden ev almak isteyenler ülkedeki binaların genellikle 30 yıllık bir ömrü olduğunu bilmeli. Doğru su yalıtımının inşaat aşamasında tamamlanması gerektiğini hatırlatan Gökçe, kentsel dönüşümün büyük bir fırsat olduğunu söylüyor.

Yalıtımı öğrenmeden ev almayın

Su faktörünün binalarda risk durumunu arttırdığını ve ömrünü bitirdiklerini açıklayan Gökçe, ev almadan önce mutlaka yalıtım konusunda fikir sahibi olunması gerektiğini söylüyor. 5-10 yıllık binalarda bodrum katı veya çatı katına bakarak su sızıntılarının yarattığı korozyon ve küf benzeri izler gözlemlenebilir. Aynı zamanda binaların depreme dayanıklı olup olmadığını anlamak maksadıyla mukavemet testi yaptırılmalıdır.