Kategoriler
Emlak Haberleri

Ev almak isteyenler maliyet artışından olumsuz etkilendi

Ev almak isteyen kesimin artık hareketini kaybettiği süreçte devlet politikasının önemi yeniden anlaşılıyor. Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, sektör içinde yaşanan sıkıntılı döneme ışık tuttu.

“Ev almak artık güçleşiyor”

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, YENİDÜZEN’e konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Son yıllarda inşaat sektöründe yaşanan maliyet artışlarının ekonomik baskılarla birlikte satışlarda durgunluk yaşattığı görülürken, pandeminin etkisi süreci hızlandırdı. Çimento ve demire gelen zamlara karşı yakın zamanda tepki sürecine girilmesine karşı maliyette düşüş görülmedi.

Dış piyasanın salgın hastalık tedbirleri altında kapandığını belirten Gürcafer, hem inşaat hem de emlak sektörünün kan ağladığını belirtti. Yılbaşına kadar beklenen gelişmelerin devam eden projeler üzerinden olacağını söyleyen başkan, yeni projelere adım atılmadığını bildiriyor. Bu nedenle bir an önce sorunun çözüme kavuşturulabilmesi adına devlet politikası geliştirilmeli.

Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur ise, inşaat ve emlak sektörünün birbirine bağlı olduğunu açıkladı. Türkiye’nin ekonomik anlamda istihdam kapısını oluşturan bu iki sektör, adeta can damarıdır. Sektör içi oluşan sorunlara karşı önlem geliştirdiğini belirten Sungur, yakın zamanda uzun vadeli ve düşük faizli kredilerle ilgili projesini hayata geçireceğini söyledi.

“Devlet politikası şart”

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer, sektör içinde yaşanan başlıca sorunun devlet bazlı olduğunu belirtiyor. Bir politikanın uygulanması adına yöntemlerin geliştirilmesi gerekirken, inşaat sektörü gün geçtikçe batmaktadır. Şu an için inşaat sektörünün hareketli olmasının esas nedeni ise yarım kalan projelerin tamamlanmak üzere yeniden ele alınmasından kaynaklanıyor. Sektörü bir süre daha idame ettirecek kadar haraketlilik kazandırıldığına dikkat çeken Gürcafer, çalışan sahaların kapanmasıyla birlikte sektörde durgunluk yaşanacağını bildirdi. Pandemi etkisi altına giren diğer dünya ülkelerinin de bu tür sıkıntılarla boğuştuğuna değinen başkan, Türkiye’de sorunların halının altına süpürüldüğünü açıkladı. Ötelemek yerine sancılı süreç için hedef, strateji ve en önemlisi bir devlet politikası geliştirmek şarttır.

“İnşaat şirketlerinde telefonlar sustu”

Yapım İnşaat direktörlüğünü yürüten Ceren Ahmet Köse satışların durduğunu, hatta bazı günlerde telefonların tamamen suskunluk yaşadığını dile getirdi. Hem Lefkoşa’da hem de Girne’de devam eden projeleri olduğunu belirten Köse, durumun Lefkoşa’da şimdilik daha iyi olduğunu söylüyor. Ancak pandemi sürecinin devam ettiği yeniden düşünülürse, TL’nin değer kaybetmeye devam ettiği ortamda satışların durması son derece doğaldır. Elde devam eden projelerin bitiminin ardından, satış olacak mı sorusu gündeme oturuyor.

“Mutfak masraflarını karşılayamıyorlar”

Kayas Construction LTD direktörü Cahit Kaya, döviz kurunda oluşan dengesizliklerin alım gücünü düşürdüğünden bahsetti. Yenilenen fiyatlarla birlikte sektör diğerleri kadar etkilenmiştir. İş yapan müteahhitlerin de malzemeleri döviz üzerinden aldığı hatırlanırsa, günün sonunda maliyetler daire fiyatlarına yansıyor. Oluşan olumsuz durumun devamı sektörü küçültmeye yeterli. Kaya, “Ben genelde bir apartman yapıp, daire satıyorum ve başka aparmana geçiyorum” diye konuştu. Boş daire için kimsenin aramadığını bildiren Kaya, insanların mutfak masraflarını güç bela karşıladıklarını söyledi. Bu durumda ev almak için kimse fedakarlıkta bulunmayacaktır.

“Borçlar TL’ye çevrilmeli ve faizler düşürülmelidir”

Yırtıcı Construction direktörü Ali Yırtıcı, yapmış olduğu açıklamada döviz artışının etkilerinden bahsetti. Sektörü önemli derecede etkilediğini belirten Yırtıcı, borçların TL’ye çevrilmesi konusunda çözüm önerisi getiriyor. Sektöre bağlı gelişmelerin devam etmesi açısından faizlerin düşürülmesi gerekirken, döviz artışının yaşatmış olduğu koşullar yeniden hesaplanmalı. Türk Lirasının değer kaybı yaşadığı döviz artışları karşısında herhangi bir şansı yok. Bu sorun devam ettiği takdirde barınma ihtiyacı karşılanamayacak. İnsanların ev sahibi olabilmesi adına güçlük çektiği ortamın iyileştirilmesi için, düşük faiz uygulaması ve borçların TL’ye çevrilmesi gereklidir. Eğer bu öneri yapılmaz ise satışların tamamen duracağını görebiliriz.

“Uzun vadeli, düşük faizli krediler alımın önünü açar”

Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, uzun vadeli, düşük faizli krediler hakkında proje geliştirmeye devam ettiklerini duyurdu. Sungur, insanların ev sahibi olabilmesi adına başlattıkları çalışmaların ödemelerde rahat bir ortam oluşması fikri altında hayata geçirileceğini söyledi. Projenin vakit kaybetmeden uygulamaya sokulması gerektiğinin altını çizen Sungur, emlak sektörünün lokomotif görevini gördüğünü belirtiyor. Son dönemde dövizin düşüşü ve öğrencilerin Şubat ayında Kıbrıs’a dönme ihtimalleri kira oranlarını düşürecek. Kiraların düşmesi şimdilik iyi gibi gözükse de kiracılar için durum hala kötü. Önümüzdeki aylarda bizleri ekonomide büyük bir kriz bekliyor.

Türkiye’den Kıbrıs’a önemli derecede yardımlar geldiğini vurgulayan Sungur, bu yardımların iş adamlarına ve halka ulaşmadığından bahsetti. Emlak ve inşaat sektörünün birbirine bağlı olduğu ortamda ikisi de ülkenin can damarını oluşturmaktadır. İnsanların ev alamaz durumuna geldiği süreçte zoraki alan kişilerinde ödeme sırasında sıkıntılarla yüzleştiği gözlemlendi. İnsanların üzerindeki yükü sırtlarından alabilmek için herkesin elini taşın altına koyma zorunluluğu bulunuyor. Uzun vadeli düşük faizli kredi imkanları sayesinde insanların rahat bir şekilde ev sahibi olabilmesi sağlanacak. Proje çalışmalarında son aşamaya gelinirken, önümüzdeki günlerde hayata geçirilmesi vatandaşlara bir nebze olsun rahatlık getirecektir.

“Emlak için yatırım yok”

Emlak Dünyası direktörü Ender Meta, dövizdeki yükselişlerin ardından gelen faiz artışlarının yatırımların önünü kesmek için yeterli olduğunu açıkladı. Müşterilerin mecburi müşteriler olduğunu hatırlatan Meta, döviz kurundaki dengesizliklerin ve faiz ortamındaki yükselişlerin emlak sektörünü olumsuz süreçten geçirdiğini bildirdi. Şu anda satışı sağlanan ürünlerin mecburi ürünleri oluşturduğu konusuna vurgu yapan Meta, sektörün tercihten çıkarıldığını söylüyor. Yatırımda durumun kötü olduğu bilgisine ulaşılırken, arsa, 3+1 daire ve bahçeli evlere oluşan ilgi yüzde 80’e erişti.

“Sektörde gerilim dalgası”

Kumsal Emlak Direktörü Nejmi Sıddık, salgın hastalık nedeniyle dış piyasaya ulaşılamadığını ve bunun da iç piyasayı etkilediğini açıkladı. Yaşanan durgunluğun sektörde büyük bir gerilemeye neden olduğunu bildiren Sıddık; turizmdeki durgunlukla başlayan sürecin öğrencilerin gelmemesiyle birlikte devam ettiğini söylüyor. Dış piyasanın durmasına karşı iç piyasaya yönelim yapan sektör, dövizlerdeki dengesiz artışın insanları ekonomik anlamda yorduğuna dikkat çekti. Eskiden bir dairenin satışı yapılırken, kalma durumunun bulunmadığı süreçte kiralamak için 5 yıllık bir belge imzalatılırdı. Ev sahibi ve emlakçılar arasındaki sıkıntıyı ortadan kaldıran bu girişim için şimdilerde böyle bir fırsat yok. Sektörde yalnızca Lefkoşa değil, Girne ve Mağusa’da da gerileme yaşanmaktadır. Bu sayede ev almak için koşulların giderek zorlaştığı söylenebilir.

“Dairelere talep gelmedi”

Emlak Extra Direktörü Ziya Toygan, liranın değer kaybıyla birlikte daire satışlarına büyük engel geldiğini söylüyor. 2+ dairelerde talep düşüşü, yalnızca villa ve araziye karşı yönelimi getirdi. Girne’de durumun bu şekilde işlediğini belirten Toygan, diğer bölgelerde de aynı sürecin yaşandığını düşünüyor.

Maliyet artışına dair benzer haberlere göz atmak için tıklayınız.