Kategoriler
Gündem

Ev almak isteyenlere RE/MAX’ten tavsiyeler

Ev satın almak, çoğu kişi için yüklü bir tutar… Kimileri peşin ödeme imkânı bulurken çoğu yurttaş ev almak uygun kredi seçenekleri arıyor. Hâl böyle olunca dairenin kriterleri önem kazanıyor. Ev krediye uygun mu, odalar rutubetli mi, toplu taşıma duraklarına ve sosyal mekânlara yakın mı… Ev satın alırken dikkat edilmesi gereken birçok durum var. Gayrimenkul alanında faaliyet gösteren RE/MAX, daire satın alırken dikkat edilmesi noktaları açıkladı.

Dikkat edilmesi gereken konuların başında dairenin konumu geliyor. Uluslararası bir kuruluş olan RE/MAX, satın alınacak evin konumundan sonra önemli olan unsurun bütçe olduğuna dikkat çekiyor. Buna göre bütçeye doğru bir şekilde belirlemek zamandan tasarrufu sağlıyor. Ev alacak kişinin gelirine göre kredi çekilecek yaklaşık toplam tutarın belirlenmesi bütçenin belirlenmesinde en önemli unsur olarak kayda geçiyor. Tapu alım masraflarının, döner sermaye giderlerinin ve hizmet bedelinin bütçe planlamasında hesaba katılması gerekiyor.

Nakit kaybı yaşamayın

Satın almak istediğiniz evin krediye uygunluğunu kontrol edin. Krediye uygun olmadığını bilmediğiniz ev için bankaya ekspertiz ücreti yatırdığınızda yatırdığınız ücreti iade alamazsınız. Bu durumda nakit kaybının yanı sıra zamanınızı da kaybedersiniz.

Bu durumların yanı sıra satın almayı hedeflediğiniz evin hacizli ya da ipotekli olup olmadığınızı sorgulayın. Evin üzerinde hâlâ kaldırılmamış bir haczin olması durumunda hiçbir şekilde evin tapusunu alamazsınız. Ev, banka ipotekliyse bu ipoteği kabul etmeniz hâlinde evi satın alabilirsiniz. Ancak şahsın veya bir kurumun koyduğu ipotekli ev için konut kredisi kullanamazsınız. 

Rutubet kontrolü yaptırın

Elbette ki rutubet konusunu atlamamak lazım. RE/MAX, yeni konut alanların rutubet şikâyetlerinin sıklıkla yaşandığını belirtiyor. Rutubetli evin rutubetini kesmenin oldukça maliyetli olduğunu aktaran RE/MAX, rutubet alma ihtimalinin bulunduğu evin bir uzman incelemesinden geçmesinin yararlı olacağını kaydediyor. Yeni boyanan bir evin rutubet alıp almadığını kontrol etmenin zor olduğunu belirten Şirket, dairenin dış yalıtımının incelenmesinin bu konuda bir fikir sahibi yapabileceğini aktarıyor.

Özellikle büyük şehirlerde geçerli olan bir durum da evin konumu. Toplu taşıma duraklarının yanı sıra okul, hastane ve park gibi mekânlara yakınlığı evin değerini artıracak ayrıca zamandan tasarruf ettirecek.

Öte yandan pek çok insanın komşuluk ilişkileri yüzünden taşındığını aktaran RE/MAX bazı durumlarda komşuluk ilişkileri yüzünden ev satışlarının gerçekleştiğini vurguladı.