Kategoriler
Proje Haberleri

Ev almanın tam zamanı

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, bu dönem ev almanın kârlı bir yatırım olacağını söyledi. Güleroğlu, bu dönem ev alanların evlerini ileride yüzde 35-40 daha fazla fiyata satabileceklerini kaydetti. Güleroğlu, bu fırsatın 2019’un ilk üç ayında süreceğinin altını çizdi.

2018’de konut satışlarının düştüğünü söyleyen Başkan Mesut Güleroğlu, şu an fiyatların uygun olduğunu belirtti. Döviz kurunun yükselmesi, artan banka kredileri ve çimento ile demire zam gelmesinin konut satışlarını olumsuz etkilediğini kaydeden Güleroğlu, “2018 Haziran ayından sonra da konut kredilerinin 2.70’leri bulması sıfır konut satışlarında zorluklara neden oldu. Hâlâ da bu durum devam etmekte. Paranın seyri başka enstrümanlara döndüğü için de gayrimenkul fiyatları artmadı yerinde saydı. Hatta ikinci el konutlarda şu an satışlar peşin parayla yüzde 20 ila 25 daha uygun fiyata satılmakta. Yani 200 bin liralık ev şu an 150 ila 160 bin liraya alıcı görmekte. 300 bin liralık evler de 220 ila 250 bin bandında gitmekte” dedi.

Mesut Güleroğlu, bazı bankaların kredi faizlerini 0.98’e çekmesinden çok umutlu olmadıklarını dile getirdi. Güleroğlu, “Çünkü inşaat firmalarının riskini şahıslara vermeye başladı. Bir nevi şirketlerin borcunu şahısların üzerine çevirmek gibi bir durum oldu. Bu da şu demek; 0.98 o banka ile çalışan inşaat firmasından sıfır daire alırsanız geçerli. Yani bu da çok cazip gelmiyor ve fiyatların düşmesine etken değil. Şu an bu indirim de piyasayı hareketlendirmedi. Normalde 0.98 tüm konut kredilerine verilmiyor. 2019’da ilk üç ay kendini gösterecektir. Zaten seçim dönemine girildi ve seçim dönemlerinde de konuttaki hareket yavaş olur. O yüzden de ilk üç ayı da görmek istiyoruz, bu durağanlık gidecektir. Seçimlerden sonra piyasaların hareketi ve yönü daha değişecektir diye düşünüyorum” diye konuştu.