Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Ev kirasını ödeyemeyen tahliye edilemeyebilir

Kafeler, barlar, gece kulüpleri, eğlence mekânları, çay bahçeleri, mağazalar ve birçok yer geçici süreyle kapatıldı. Yurttaşların evde kalmasına yönelik çağrıda bulunulurken çok sayıdaki iş yeri evden çalışma sistemine geçti. Öte yandan küresel çapta ekonomik durgunluk yaşanmaya başladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı bilgilere göre dün, 343 yeni tanı tespit edildi. Son 24 saatte 7 kişi salgından dolayı yaşamını yitirdi. Yeni tip koronavirüs salgınından dolayı, ekonomik durgunlukta firmalar hedeflerini tutturmada güçlük çekerken TBMM‘de iş yeri kiralarını ilgilendiren karar alındı.

Meclis’te kabul edilen tedbir paketine göre 1 Mart’tan önümüzdeki 30 Haziran’a kadar süreçte iş yeri kira bedelinin ödenememesi nedeniyle kira sözleşmeleri feshedilemeyecek. Dolayısıyla kiracının tahliyesi gibi bir durum söz konusu olmayacak. Bu durum AVM gibi kira ücretinin yüksek olduğu yerler için de geçerli.

“Birçok firma, koronavirüs salgını nedeniyle hedeflerini tutturmada güçlük çekiyor. Yeni tedbir paketi, piyasadaki hareketliliğin azalmasıyla birlikte kiralarını ödemekte zorlanan şirketler ve iş yerleri için oldukça isabetli bir karar.” diyen Avukat Cevat Kazma, kira sözleşmelerinde yer alan faizin de işletilemeyeceğini dile getirdi. TBMM‘nin aldığı karar, sadece iş yerleri için geçerli.

Ev haneleri için de geçerli olabilir

Kiracı, zorunlu bir sebepten dolayı kirasını ödeyemezse kiracıya fesih ve tahliye işlemleri uygulanamayabilir. Ancak bunun için kiranın zorunlu sebepten dolayı ödenemediği kanıtlanması gerekiyor. Avukat Cevat Kazma, kirasını ödeyemeyecek olan ev sakininin mülk sahibine yazılı bir bilgilendirme yapmasının gerektiğini kaydetti. Kazma, bilgilendirmenin yazılı yapılmamasının, ev sahibine bildirinin yapıldığının ispatlanmasına dair süreci zorlaştırabileceğini belirtti.

Ekonomik faaliyetlerin küresel düzeyde yavaşladığını aktaran Avukat Kazma, “Yeni tedbir paketindeki bu karar konutları kapsamasa da, kiralarını ödeyemeyen kişiler bu durumun mücbir sebepten kaynaklandığını kanıtlayabilirlerse, onlara karşı da fesih ve tahliye yapılamaz.” diye konuştu.