Kategoriler
Gündem

Evcil hayvan besleyenlere iyi haber!

Hayvanlar otobüslerde, sahibinin kucağında ya da koltuğunun önünde seyahat edebilecek.

Kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlar, yolcuyla beraber seyahat edebilecek. Şehirler arası yolculukta evcil hayvan taşımak eziyete dönüşmeyecek. Otobüs firmaları, şartları taşıdığı hâlde, otobüse evcil hayvanı kabul etmezse iki kez uyarma cezası verilecek. Madde değişikliği yürürlüğe girdi.

Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre evcil hayvanlar artık otobüslerde taşınabilecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yayımlanan karara göre aşı karnesine sahip kedi, köpek ve kuş gibi evcil hayvanlar kucakta ya da yolcu koltuğunun önünde seyahat edebilecek. Tehlike arz eden köpek ve kediler haricinde saka, muhabbet kuşu ve kanarya gibi evcil hayvanlar otobüs içinde seyahat edebilecek. 

Özel sefer düzenlenebilir

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in beşinci maddesinde “Gerekli hâllerde, yolcu alınmaksızın evcil hayvanların taşıtın içinde taşınabileceği özel sefer düzenlenebilir. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine 2 uyarma verilir.” denildi. Yönetmelikten önce, evcil hayvanlar, otobüslerin bagaj bölümünde taşınıyordu. Havasız ve sıcaklığı oldukça yüksek olan otobüslerin bagaj bölümleri, evcil hayvanlara zarar verebiliyordu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Resmî Gazete’de yayımalanan Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in beşinci maddesinde “Aşı karneli kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuş (saka, muhabbet kuşu veya kanarya) gibi evcil hayvanlar, özel kafesleri kilitli olmak şartıyla bagaj taşımaya mahsus bölümün dışında hayvan sahibi yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde de taşınabilir. Gerekli hâllerde, yolcu alınmaksızın evcil hayvanların taşıtın içinde taşınabileceği özel sefer düzenlenebilir. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine 2 uyarma verilir.” şeklinde değişiklik yapıldı.

Uçaklar kabul ediyordu

Otobüslerin yolcu bölümünde hayvan taşımak kanunen yasaktı. Evcil hayvanlarını bagaja teslim etmek istemeyenler uçak ya da çeşitli uygulamalar üzerinden bulduğu aracı tercih ediyordu.  Uçaklarda ise belli bir yaşın ve kilonun üzerinde olan hayvanlar, yolcunun yanına alınmıyor.