Kategoriler
Ekonomi Gündem

Evcil hayvan ürünlerine satış iki kattan fazla arttı

Euromonitör International’ın verilerine göre; küresel çapta evcil hayvan bakım pazarı, geçtiğimiz yıl 125 milyar dolar seviyesine yükseliş kaydetti. Yükselişten elde edilen 125 milyar doların yüzde 73’ünü mama satışları oluşturdu. Hayvanlara yönelik üretilen mamalarının yanı sıra hayvan tekstiline, aksesuarlarına ve oyuncaklarına olan ilgi de artıyor.

Türkiye’de hayvan hakları konusunda duyarlılığın ve hayvan sahiplenme oranının giderek artması, alanda üretilen ürünlere yönelik talebi de beraberinde getiriyor. Elektronik ticaret portalı GittiGidiyor‘un paylaştığı verilere göre son beş yıl içerisinde hayvanlara yönelik ürün kategorisi 2,5 kat büyüdü.

AA’nın haberine göre, GittiGidiyor platformu üzerinden evcil hayvan tekstil ürünleri satışının 2018 yılına oranla yüzde 10, aksesuar satışlarında geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 15 oranında, oyuncak satışlarında ise yüzde 20 artış görüldü.

Avrupa Evcil Hayvan Yiyecekleri Endüstrisi FEDIAF’ın geçtiğimiz yıl yayımladığı rapora göre, Türkiye’de en az bir köpek sahiplenenlerin toplam hane halkına oranının yüzde 10, en az bir kedi sahiplenenlerin oranı toplam hane halkına oranı ise yüzde 13 olarak kaydedildi.

Evde bakılan hayvanlara yönelik üretilen tekstil ürünlerine olan talebin arttığını vurgulayan GittiGidiyor Pazarlama Direktörü Feyza Dereli Fedar, “Hayvanseverlerin evcil hayvan ürünlerinden mama ve kedi kumu gibi temel ihtiyaçların yanı sıra artık hayvan tekstili ve aksesuarlarına da yoğun ilgi gösterdiklerini söyleyebiliriz. Özellikle kedi ve köpek giysileri, hayvanseverler tarafından sıkça talep edilen ürünler arasında.” diye konuştu.

GittiGidiyor sitesinde satılan hayvanlara yönelik ürünleri değerlendiren Fedar, “Köpek galoşu sayesinde, dışarı çıktıklarında köpeklerin patileri temiz kalıyor. Tarama eldivenleri, tüylere bakım yapmanın kolay bir yolu olarak öne çıkıyor. LED ışıklı tasmalar da özellikle gece yürüyüşlerinde görüş kolaylığı ve güvenlik sağladığı için sıklıkla tercih ediliyor.” dedi.

GOAL, 1,5 ton mama yardımı yaptı

GittiGidiyor Animal Lovers (GOAL), firmanın 9 çalışanından oluşan gruplardan biri. Ekip, hayvan haklarına dikkati çekmek ve sokak hayvanlarının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çeşitli faaliyetler yürütüyor.

Feyza Dereli Fedar, “GOAL sayesinde 2016’dan bu yana binlerce sokak hayvanı için 1,5 ton mama yardımı yaptık ve 4 bin su-mama kabı dağıttık. Yine GOAL öncülüğünde 200 kedi evi ve 50 kuş evi yaptırdık, 7’si köpek, 12’si kedi ve biri martı olmak üzere toplamda 20 hayvanın bakım ve tedavi masraflarını karşıladık. Dördü kedi, biri köpek olmak üzere beş ‘patili dostumuzu’ sahiplendirilirken, GittiGidiyor olarak bir köpeği ise biz sahiplendik.” sözlerini kaydetti.

GittiGidiyor Pazarlama Direktörü Feyza Dereli Fedar, elektronik ticaret sitesinin önümüzdeki dönemde hayvan hakları konusunda duyarlılığı artırmaya yönelik faaliyetlerini “tüm hızıyla” devam ettireceğini vurguladı.