Kategoriler
Ekonomi Güncel Gündem

Evden çalışma düzenine kısa sürede uyum sağladılar

Sputnik Türkiye’nin haberine göre beyaz yakalıların çoğunluğu, evden çalışma düzenine kısa sürede uyum sağladı. Uzaktan çalışmaya uyum sağlayanlar, ev ortamını daha sakin ve keyifli bulunuyor.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi tarafından 27 Mayıs-22 Haziran 2020 tarihleri arasında bin 77 kişiyle görüşme yapıldı. Görüşülen beyaz yakalıların yüzde 63’ü pandemi sürecinde ilk kez evden çalışmasına rağmen bu düzene, kısa sürede uyum sağladı.

Çevrim içi anket yöntemi ve kolayda örnekleme metodu kullanılarak yapılan araştırma sonucunu açıklayan Fakülte Dekanı Prof. Dr. Sayım Yorğun, evden çalışma düzenine sağlanan uyumun nedenlerini şöyle sıraladı: “Modern ofisler olarak nitelendirilen açık ofisler”, “Çalışanların ofis binalarındaki çalışma koşullarından memnuniyetsizliği”, “Evdeki çalışma ortamlarını daha konforlu olarak algılamaları”.

İÜ İktisat Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Sayım Yorğun, bu uyumu kolaylaştıran diğer unsurların ise çalışanın bağlı olduğu firmanın teknolojik altyapısı ile söz konusu işletmelerin ve firma yöneticilerinin çalışanlarına verdiği destek olduğunu kaydetti.

Evden çalışmak sakin ve keyifli

Araştırmaya göre evden çalışmak zorunda kalanların yüzde 55’inin ayrı veya ortak çalışma odasına sahipken bu çalışanların geneli, çekirdek ailesiyle 80 metrekareden büyük konutlarda yaşıyor.

Profesör Doktor Yorğun, salgın öncesinde iş ortamını sakin ve keyifli bulanların yüzde 33,5; bulmayanların oranının ise yüzde 20,4 olduğunu belirtirken salgın sırasında ise ev ortamını sakin ve keyifli bulanların oranının yüzde 48,2 olduğunu, bulmayanların oranının ise yüzde 12,2 olarak hesaplandığını aktardı.

Endişe en önemli etken

Profesör Yorğun, “Evden çalışma ortamını, iş yerine göre sakin ve keyifli bulanların oranının daha fazla olması, salgın sırasında evden çalışmayı daha avantajlı kılmaktadır. Salgın sırasında iş yerine gitmenin bireyde yarattığı endişenin, katılımcıların evde çalışmayı sakin ve keyifli bulmasında en önemli etken olduğunu söylemek mümkündür.” ifadelerini kullandı.