Kategoriler
Emlak Haberleri

Evrim Karayel: Tapu harcı ve KDV indirimi yapılmalı

Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde yapılan hükûmet tedbirlerini hatırlatan Erkanlı Holding Genel Müdürü Evrim Karayel, hükûmete çağrıda bulundu. Geçen yıl uygulanan tapu harcı ve KDV indiriminin ertelenen konut talebini telafi ettiğini kaydeden Karayel, gayrimenkul sektörünün daha hızlı toparlanması için bu indirimin tekrar gelmesi gerektiğini söyledi.

Normalleşme sürecinde özenli davranılması gerektiğini ve devlet yardımlarının son derecede önemli olduğunun altını çizen Genel Müdür Evrim Karayel “Gayrimenkul satışlarında 2019’da yıllık bazda gerçekleşen azalmaya karşın son 4 yıllık ortalamaya çok yakın bir rakamla sene tamamlandı. Ertelenen konut talebinde hükümetin aldığı tedbirlerin büyük payı oldu. Aralık ayında kırılan rekorda yıl sonunda biten tapu harcı ve KDV indirimi önemli bir yere sahipti. Böylece yılın ilk yarısında yaşanan düşüş, ikinci yarıda telafi edildi. Gayrimenkul sektörünün aynı desteklere pandeminin ardından kontrollü olarak başlayacak normalleşme sürecinde daha fazla ihtiyacı var. Tapu harcı ve KDV indirimi desteği, pandemi sonrasında sektörün daha hızlı toparlanması adına devreye alınmalı.” diye konuştu.

Taşınmaz satışları yavaşladı

Satış ofislerine olan ziyaretlerin durduğunu ve genel çaptaki satışların da yavaşladığını bildiren Genel Müdür Karayel, “Fakat gayrimenkul firmaları telekonferans yöntemi ile müşterileriyle görüşmeye devam etti. Sektörün Nisan ayını; müşteri takibi ve yeni müşterileri bilgilendirme dönemi olarak değerlendirdiğini söyleyebiliriz. Firmalar, bu süreci pandemi sonrasına hazırlık gibi düşündü ve tüm çalışmalarını da bu doğrultuda şekillendirdi.” dedi.

Normalleşme süreci zaman alacak

Normalleşme sürecinin uzun süreceğini dile getiren Evrim Karayel, özellikle döviz kurlarındaki yükselişin malzeme maliyetlerini artırdığını ve bu artışın müteahhit firmaların maliyetlerinde ciddi sapmalara sebep olabileceğinin altını çizdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle, birçok sektör gibi, gayrimenkul sektöründe de talep daralması yaşanıyor. Taşınmaz sektörü, Türkiye’nin öncü ekonomik güçlerinden biri.