Kategoriler
Emlak Haberleri

Evrim Kırmızıtaş Başaran: Binanın altında iş yeri varsa…

Önceden altında market, spor salonu, manav, kafe gibi iş yerlerinin bulunduğu binalara ilginin yüksek olduğunu ve bu yapılardaki evlerin değerinin fazla olduğunu kaydeden Evrim Kırmızıtaş Başaran, İzmir depreminden sonra bu durumun değiştiğini belirtti.

İzmir’de yıkılan bazı binaların zemin katında yer alan iş yerlerinin kolonlarının kesildiğini hatırlatan Gayrimenkul Danışmanı Başaran, alt katında iş yeri olan her binada durumun böyle olmayacağını dile getirdi. “Bir binanın altında iş yeri olması o binanın illa ki sağlam olmadığı anlamına gelmiyor.” diyen Başaran, altında iş yeri olan binaya taşınacaklara bilgi verdi.

Evrim Kırmıtaş Başaran, alt katında iş yeri olan binaların deprem yönetmeliğine uygunluğu tespit edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Her bina aynı değil

İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümünden mezun olan Başaran,  bu binalarda zemin etüdü raporu, dış görünümdeki çatlaklar, daire ve binaya yapılan müdahaleler, kolon ve kirişlerdeki değişimin de incelenmesi gerektiğini kaydetti.

Evrim Kırmızıtaş Başaran,  “Bir binanın altında iş yeri olması o binanın illa ki sağlam olmadığı anlamına gelmiyor. Eğer ev sahibi olmak isteyenlerin taşınacağı bina için böyle bir endişesi varsa binanın deprem yönetmeliğine uygunluğuna dikkat etmeli. Zemin etüd raporu, dış görünümdeki çatlaklar, daire ve binaya yapılan müdahaleler, kolon ve kirişlerde değişim incelenen diğer konular” ifadelerini kullandı.

Depremden sonra ev arayışları

Son zamanlarda danışmanlarının ev arayışında olduğunu belirten Evrim Kırmızıtaş Başaran, “İzmir Depremi’nden sonra da insanlar, depremle tekrardan yüzleşti” sözlerini kaydetti.

Özellikle depremden sonra evinin güvenli olmadığını düşünenlerin yeni ev arayışı içerisine girdiğini bildiren Başaran, dayanıklı evlere artan talebi, “Yeni ev arayışlarında normalde evin konumu, oda sayısı, sahip olduğu sosyal olanaklar ilk akla gelen özelliklerdi ancak şimdi ev depreme dayanıklı olsun isteniyor” sözleriyle dile getirdi.