Kategoriler
Ekonomi Gündem

Eximbank döviz kredilerinde indirim yaptı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracatçılara yönelik döviz kredilerine dair müjdeyi verdi.

Türk Eximbank kısa vadeli olarak verdiği döviz kredisindeki faiz oranında 140 baz puana varan indirim uyguladı. Banka, Reeskont döviz kredisindeki faiz oranında 90 baz puana kadar indirim getirirken orta ve uzun vadeli döviz kredilerinde ise 140 baz puana kadar faiz indirimine gitti.

İhracatçılara yönelik müjdeyi Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan verdi. Döviz kredilerine yönelik faiz indirimlerinin devamına getirerek Bankanın ihracata ekonomisine verdiği desteği büyüttüğünü kaydeden Pekcan, kamuoyuna yazılı açıklamalarda bulundu. Ticaret Bakanı Pekcan “Türk Eximbank önümüzdeki dönem içerisinde uluslararası piyasalardan gerçekleştirilecek uygun maliyetli ilave borçlanmalar kapsamında ihracatçıların döviz kredilerini daha uygun koşullarda ve daha yoğun bir biçimde kullanabilmesine imkân tanıyacak yeni bir faiz indirimine gitti.” dedi.

Eximbank faiz oranları ne kadar oldu?

Buna göre kısa vadeli döviz kredilerindeki faiz oranı Libor/Euribor dahil yüzde 1,8 seviyesi ile yüzde 2 seviyesi aralığına düşerken Reeskont döviz kredilerindeki faiz oranı Libor/Euribor dahil yüzde 0,3 seviyesi ile yüzde 1,5 seviyesi arasına indi.

Orta ve uzun vadeli kredilerindeki 140 baz puana kadar indirilen faiz oranı ise Libor/Euribor dahil yüzde 1 seviyesi ile yüzde 3,75 aralığına düştü.

Türk Eximbank’ın geçtiğimiz yılın ihracatına 44,1 milyar dolar seviyesinde destek sağladığını aktaran Bakan Pekcan, Bankanın, bu yıl içinde, 28,9 milyar dolar seviyesindeki nakdi kredi ve 21,1 milyar dolar seviyesiyle sigorta ve garanti olmak üzere toplamda 50 milyar dolar değerindeki bir hacim ile toplam ülke ihracat seviyesinin yüzde 26,3’lük oranına destek sağlamayı hedeflediğini bildirdi.

Maliyetler düşmeye devam edecek

Ülkedeki makroekonomik göstergelerinde olumlu gelişmeler yaşandığını belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, buna bağlı olarak Türkiye’nin risk priminde gerilemenin sağlandığını kaydederek önümüzdeki dönemlerde Eximbank’ın döviz kaynak maliyetlerini daha da düşüreceğinin altını çizdi.