Kategoriler
Ekonomi Gündem

Türk Eximbank, kredi faizlerini indirdi

Bakanlar Kurulunun kararıyla 1987 yılında kurulan Türk Eximbank, KOBİ’lere ve ihracatçılara verdiği kredilerin faiz oranını düşürdü. Banka, kredilerin faiz oranını yüzde 7,95 oranına indirdi.

Bankanın lira cinsinden verdiği kredilerdeki faiz oranında indirim yaptı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracatçıların lira bazında verilen kredilerinin daha düşük maliyetlerle kullanılabilmesini olanaklı kılacak düzenlemeyi bildirdi. Pekcan, Bankanın KOBİ’lere ve yüksek teknolojide ürün üreten ihracatçılara verdiği kredilerin faiz oranını yüzde 7,95 oranına çektiğini açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının gerçekleştirdiği politika faizindeki indirimin yanı sıra son zamanlarda Türkiye piyasalarındaki finansal ve ekonomik havanın olumlu yönde olduğunun altını çizen Bakan Pekcan, “İhracatçılarımızın Türk lirası ihracat kredilerini daha düşük maliyetlerle kullanabilmesine imkan tanıyacak yeni bir faiz düzenlemesine gidildi. Türk lirası ve döviz kredilerinde faiz indirimine devam eden Türk Eximbank, KOBİ’lere ve yüksek teknolojili ürün üreten ihracatçılara kullandırdığı Türk lirası kredilerindeki faiz oranını yüzde 7.95 seviyesine indirdi. Geçtiğimiz yıl haziran ayında yüzde 17.60 olan Türk Eximbank, Türk lirası kredi faiz oranlarının yüzde 7.95 seviyesine düşmesi ihracatçılarımızın finansman maliyetlerini daha da aşağı çekecek.” diye konuştu.

Faize karşı “mücadele” sürüyor

Geçtiğimiz yıl boyunca Bankanın toplam 44.1 milyar dolar finansman desteği verdiğini aktaran Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2020 yılı içerisinde bu desteğin artarak süreceğini kaydetti.

İhracatçıların uygun vade ve faiz oranlarıyla ihtiyaçlarının karşılanmaya devam edildiğini bildiren Ruhsar Pekcan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde faize karşı mücadele yürütüldüğünü, Türk Eximbank‘ın da buna destek olduğunu kaydetti. Bakan Pekcan, faiz oranlarının çekici olduğunu, bu oranların rekabet gücünü önemli düzeyde katkı sağlayacağını dile getirdi.

İhraç edilen malların çeşitliliğini artırmayı, yeni pazarlara açılmayı ve ihracattaki pazar payının artırılması gibi amaçlara hizmet eden Banka; kredi, garanti ve sigorta işlemlerini bir arada yürütmesiyle diğer bankalardan ayrılıyor.