Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Eylül ayı konut fiyat endeksi açıklandı, konut fiyatları yüzde 27.3 arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2020 yılı Eylül ayına ait konut fiyat endeksini açıkladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada 2020 yılı Eylül ayında konut fiyatlarında, 2019 yılı Eylül ayına göre yüzde 27.3 artış oldu. Bu artış neticesinde 2020 yılı Ocak ayından bu yana konutta görülen reel getiri dönemi devam etmiş oldu. Konut fiyatları 2020 yılı Eylül ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 27.3 artış oldu. Bu artış sonucu konut fiyatlarındaki enflasyon üzerindeki seyir devam etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada yer alan verilere göre konut fiyatları 2020 yılı Eylül ayında, aylık olarak yüzde 1.6 yükseldi. Konut fiyat endeksi 2020 yılı Eylül ayında reel olarak yıllık yüzde 14 oranında artması sonucu reel artışta rekor görüldü.

Ağustos ayında artış yüzde 26.22 olmuştu

2020 yılı Ağustos ayında konut fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 26.22 artış yaşanmıştı. Konut satışları Eylül ayında ayın ardından yıllık bazda ilk kez gerileme yaşanmıştı. Konut satışları Türkiye genelinde başlatılan düşük faizli kampanyalar ile tarihin en yüksek rakamlarına ulaşmıştı. Böylece hem satışta hemde yüzde 0.64 faiz oranı ile faiz oranında bir rekor yaşanmış oldu. 2020 yılı Temmuz ayında Türkiye genelinde konut satışları ipotekli satışların öncülüğünde 229.000’i geçerek rekor seviyelere ulaşmıştı.

Konut fiyatlarında en hızlı yükseliş İzmir’de oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2020 yılı Eylül ayına ait konut fiyat endeksi verilerine göre İstanbul’da konut fiyatları endeksi Eylül ayında yıllık yüzde 25.7 artış gösterdi. Yine aynı verilere göre Ankara’da konut fiyatları endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27.2 arttı. İzmir İlinde ise bu artış yüzde 27.8 oldu. Bu verilere göre en fazla artışın yaşandığı il İzmir şehri olmuş oldu.

Konut kredisi faiz oranları yükseliyor

2020 yılı haziran ayından başlatılan kampanyalar ve düşük faiz oranlarının Eylül ayı başında sona ermesi ile faiz oranları kademeli olarak yükselmeye başladı. Haziran ayında pandemi nedeni ile başlatılan ekonomik mücadele kapsamında konut kredisi faiz oranları yüzde 0.64 olmuştu. Başlatılan kampanyanın 2020 yılı Eylül ayında sona ermesi ile faiz oranları hızla yükselmeye başladı.