Kategoriler
Emlak Haberleri

Fahiş oranda kiralık konut fiyatlarında artış

Covid-19 salgın döneminde arz-talep ilişkisine bağlı olarak yükselişe geçen kiralık konut fiyatlarında artış devam ediyor. Fiyatlardaki yükseliş, konut sahiplerini mevcut kiracılarını evden çıkararak fahiş fiyatlarla yeni kiracı arayışına yöneltti. Konuyla ilgili kanun ve verileri Hesapkurdu tarafından incelemiştir. İncelemede kira artış oranının yasal olarak 12 aylık TÜFE ortalaması baz alınarak hesaplandığını belirtmiştir. Böylece eylül ayında yapılan yüzde 15,78’in üzerindeki artışlara karşı kiracıları uyarmıştır.

Konut sektöründe salgın süreciyle beraber yaşanan değişim, kiralık konut fiyatlarını da etkilemektedir. İnşaat faaliyetlerinin durgunlaşması, yükselen faiz oranları, süratle ilerleyen kentsel dönüşüm faaliyetleri ve daha küçük şehirlere yerleşme eğilimi kiralık konutlara talebi de artırmıştır. Üniversitelerde yeniden yüz yüze eğitime geçilmesi de son birkaç ayda fiyatları yukarı yönlü etkilemektedir. Kredi ve sigorta karşılaştırma platformu Hesapkurdu sitesinin İçerik Müdürü İbrahim Çolak konuyla ilgili değerlendirmeler yapmıştır. Özellikle son bir yılda kiralık konut fiyatlarında artış beklenenin çok üzerinde olduğuna dikkat çekmiştir. Çolak “2019’da Resmi Gazete’de yayımlanan kanun değişikliğiyle sözleşme dönemlerinde yapılabilecek en yüksek zam oranları belirlenmiştir. Bu oranların çok üzerindeki yüksek fiyat artışlarının yasal dayanağı bulunmuyor.” şeklinde konuşmuştur.

Tüketici fiyatlarındaki artış oranı belirliyor

İbrahim Çolak, enflasyon oranlarının en üst kira-zam oranını belirlemede kullanıldığını hatırlatmıştır. Ayrıca Çolak; “Asıl kira artış oranı ise konut sahibi ve kiracının anlaşmasına göre, 12 aylık TÜFE ortalamasını geçmeme şartıyla belirlenmektedir. TÜİK verilerine göre; enflasyon ağustos ayında yıllık bazda yüzde 19,25 olmuştur. Buna göre ağustosta 12 aylık ortalamalara göre tüketici fiyatlarında yüzde 15,78 oranında artış yaşanmaktadır. Bu oran Ocak ayında yüzde 12,28 oranında seyretmekteydi. Buna göre konut sahipleri kiracılara Eylül ayında yasal olarak en çok yüzde 15,78 oranında zam yapabilir. Mevcut kiraya yasal olarak en fazla ne kadar zam yapılabileceği Hesapkurdu’nun Kira Artış Oranı Hesaplama sayfasından kolayca öğrenilebilir.” demiştir.

Kiralık konut fiyatlarında artış

İbrahim Çolak, kiralık konut fiyatlarında artış yaşanmasının birden çok sebebi olduğuna değinmiştir. Çolak; “Salgın sürecinde yeni konut üretiminin azalmasıyla beraber arz düşerken, satılık konut fiyatları da yükselmektedir. Buna faiz oranlarındaki artış da eklenince, satın alma talebi ertelenmiştir. Bu süreçte kiralık konut çözüm olarak görülmektedir. Diğer yandan artan kentsel dönüşüm projeleri de kiralık konut talebinde etkili olmuştur. Kentsel dönüşümün yoğunlaştığı bölgelerde kiralık konuta olan ihtiyaç artmaktadır.” şeklinde konuşmuştur.

Arz ve talepte dengeler değişti

Çolak, salgın sürecinin başında ekonomik kaygılardan dolayı taşınmaların azaldığına dikkat çekmiştir. Böylece Çolak; “Kısıtlamaların azalmasıyla beraber taşınma planları yeniden harekete geçilmiştir. Yine salgın sürecinde birçok iş yerinin evden çalışma modeline geçmesiyle büyük şehirlerden küçük şehirlere yerleşme oranında artış görülmüştür. Her iki durum, yalnızca büyük şehirlerde değil, daha küçük il ve ilçelerde de arz-talep ilişkisine bağlı olarak kira fiyatlarında artış yaşanmasına neden olmaktadır.” sözlerini ekledi.
Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version