Kategoriler
Koronavirüs Sağlık

Fahrettin Koca: Bin kişilik doz üretilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki koronavirüs aşısı hakkındaki çalışmalara yönelik bilgilerini paylaştı. Önümüzdeki pazartesi veya salı günü bin kişilik aşı dozunun üretiminin tamamlanacağını bildiren Bakan Koca, ardından insanlar üzerindeki ilk denemelere başlanacağını dile getirdi.

Sağlık Bakanı, ilk denemenin 44 kişi üzerinde olabileceğini kaydetti. Fahrettin Koca, aşı denemelerinin ikinci fazında yüzlerce; üçüncü fazındaysa binlerce gönüllüye aşı uygulaması planlandığını belirtti.

Denekler karantinaya alınacak

Deneklere aşı yapılmadan önce hepsi, beş günlük karantinaya alınacak. Karantina sırasında deneklerin genel durumu kontrol edilecek. Ardından iki veya üç aşı adayının daha çalışmaları ön plana çıkarılacak. Bu süreçlerin ardından aşı denemelerinin ikinci sonra üçüncü fazına geçilecek.

İHA’nın haberine göre Fahrettin Koca‘nın konuyla ilgili açıklamaları şöyle:

“Daha önce tünelin ucu göründü demiştim. Bu aşı konusu idi. Dünyada aşıyla ilgili faz 3 çalışmasına gelmiş olan 5 aşının olduğunu biliyoruz. Bu aşıların 2’si ülkemizde de yapılmakta. Faz 3 çalışmalarına bizim izin verme amacımız insanımız üzerinde ki etkilerini görmekte. Herhangi bir komplikasyon gözlenmedi. 13 aşı aday çalışması söz konusu. Bu aşılar içerisinde 5 aşının ön planda ilerleme kaydettiğini söylemiştim. Erken dönemde insan çalışmalarının başlayacağını ifade etmiştim. Geçen gün söylediğimiz aşı içinde insan çalışmaları için bin kişilik dozun üretimine başlandı. Önümüzdeki pazartesi ya da salı bin kişilik dozun üretimi tamamlayacak. Üretim tamamladıktan sonra denekler üzerinde, gönüllüler üzerinde faz 1 uygulaması başlamış olacak. 44 kişi düşünülüyor. Devamında yüzlerce kişi ifade edilen faz 2 olacak. Faz 3 ise on binlerce insan üzerinde planlanıyor. Deneklerin önce 5 günlük karantinaya alım süreci olacak. 5 günlük karantina sürecinde bütün genel durum kontrol edilecek sonrası ilk uygulama tamamlanmış olacak. Bu süreç 2 haftalık süreç olacak. Devamında iki tane çalışmanın daha ön planda uygulamaları söz konusu olacak. Devamında faz 2 ve faz 3 çalışmaları olacak. Bu süreçte Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen kriterler dikkate alınacak. Bir üretim yerinin sertifikasının alındığını söyleyebilirim. Önümüzdeki haftalarda bir veya iki üretim yeri söz konusu olabilir.”

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu (9 Ekim 2020)

Bu akşam yayımlanan Türkiye günlük koronavirüs tablosuna göre 115 bin 295 teste karşılık bin 629 kişide daha Yeni Tip Koronavirüs Hastalığı tespit edildi. Öte yandan 55 kişi daha yaşamını yitirdi. İyileşen kişi sayısı bin 402 olarak kayda geçti

Test sayısı, toplamda 11 milyon 393 bin 312’ye ulaştı. Buna karşılık hasta sayısı da 332 bin 382 kişiye tırmandı. Türkiye’de Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 8 bin 722 olarak kayda geçti. İyileşen kişi sayısı da 291 bin 754 oldu.

Ağır hasta sayısı düşüyor

Durumu kritik olan koronavirüs hastası sayısı, üç gündür önceki günlere göre azalma kaydetti. Uzun süredir sürekli yükseliş hâlinde bulunan durumu kritik hasta sayısı, bugün beş kişi azaldı. Dünkü azalış sekiz kişiyken iki gün önceki azalış üç kişiydi.

Türkiye’de koronavirüs salgınına yakalanan bin 398 kişinin durumu ağır seyrediyor.

Türkiye’de mevcut hasta sayısı

Türkiye’deki mevcut koronavirüs hastası sayısı ise 172 kişi artarak 31 bin 906’a tırmandı. Kovid-19’a yakalananlar arasında zatürre görülme oranıysa 5 Ekim’den beri yüzde 6.2 seviyesinde. Bu seviye, 4 Ekim’deyse yüzde 6.4 oranındaydı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yurttaşlara yönelik tedbir çağrısını, sosyal medya üzerinden yineledi.