Kategoriler
Proje Haberleri

Faiz indirimi ipotekli konut satışlarını artıracak

Hafele Türkiye ve Bölgesi İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, Merkez Bankası’nın, faizleri 425 baz puan indirerek enflasyon ile makası daraltmada önemli bir adım attığını söyledi. Uytun faiz indiriminin konut piyasasına da olumlu etkileri olacağını kaydetti.

Hilmi Uytun, inşaat sektöründe konutlara hâlâ talep olduğunu ifade etti. Uytun, Türkiye’de 2019 yılının ilk yarısında 500 bine yakın konut satıldığını belirtti.

Uytun, Hafele Türkiye’nin 15 yıldır hizmet verdiğini ifade etti. Uytun; mobilya, mutfak, kapı, banyo mobilyası ve gardırop gibi ürünlerin tedarikçisi olduklarını ifade etti.

Hilmi Uytun, gayrimenkul sektöründe yaşanan talep düşüşü ile ilgili “Daha önce konuta çok yüksek bir arz vardı. Konut, bir yatırım aracı olarak kullanılıyordu. Şimdi ise daha çok oturum amaçlı talep söz konusu. Türkiye’de her yıl 600 bin civarında çift evleniyor, yaklaşık 150 bin civarında çift boşanıyor. Ortalama hanehalkı büyüklüğü önceden 5 kişi iken, halihazırda 3,8’e gerilemiş durumda. Yine Türkiye’de kentleşme oranı yüzde 78 ve buna bağlı nüfus 60 milyon civarında. 2023 yılına kadar kente göçün devam edeceği ve kentleşme oranının yüzde 84’lerin üzerine çıkacağı öngörülüyor. Dolayısıyla Türkiye’de konuta olan talep organik ve devam edecektir” diye konuştu.

Yabancılardan yoğun talep

Hilmi Uytun, yurt dışında yaşayanların ve yabancıların konutlara yoğun talep gösterdiğini söyledi. Uytun “Dolayısıyla Türkiye’de önümüzdeki 10-20 yıllık perspektifte konut sektörü daha da gelişecek” dedi.

Uytun, Merkez Bankası’nın, 425 puanlık faiz indirimi sayesinde enflasyon ile aradaki makası daraltmada önemli ve kuvvetli bir adım attığını belirtti. Uytun; faiz indiriminin, tüm piyasalara olduğu gibi konut piyasasına da olumlu yansıyacağını ifade etti. Uytun, “Faizlerdeki düşüş artıkça talep daha da canlanacak ve konut piyasasında bir anda değil ama 3 aylık perspektifte bir canlanma bekliyorum. Faiz indirimi, konut sektöründe ipotekli satışların artması yönünde çok önemli olacak” diyerek sözlerini tamamladı.