Kategoriler
Emlak Haberleri

“Faiz indirimi sıfır konuta doping olacak”

Akyapı Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Dinçel, kamu bankalarının sıfır konut alımındaki kredi faiz indirimi hakkında açıklamalarda bulunmuştur. Dinçel, kredi indirimi hakkındaki görüşlerini şu şekilde paylaştı;

İpotekli satışlar Ekim’de arttı

Ekim ayında Merkez Bankası’nın 200 baz puanlık indirim yapmıştı. Bu indirimin ardından konut kredi oranları tüm konutlar için 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1.29’a inmiştir. 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda yüzde 1.34’e inmektedir. Kasım ayında ise Merkez Bankası 100 baz puanlık indirimi yapmıştır. Kamu bankaları, Merkez Bankası’nın dün yaptığı 100 baz puanlık indirimi dikkate almışlardır. Bu kapsamda kamu bankaları sıfır konutlar için 1 milyon TL altı tutarlarda konut kredisi faiz oranı yüzde 1.20 olarak belirlenmiştir. 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda ise konut kredisi faiz oranı ise yüzde 1.29 olarak belirlenmiştir.

2021 yılı Ekim ayında yapılan indirim, inşaat sektöründe bir miktar hareket getirmiştir. Ayrıca ipotekli konut satışları 5 ay sonra ilk kez Ekim ayında artıya geçmektedir. 2020 yılının aynı ayına göre yüzde 9.7 artışla 28 bin 49 konut için kredi kullanılmıştır. Bugün yapılan indirim sebebiyle bu ivmenin daha da artacağını düşünmekteyiz. Ayrıca kredi ile konut alımına talebin artacağını da düşünmekteyiz.

Faiz indirimi kaliteli konuta ulaşımı sağlayacak

Bu defa özellikle sıfır konutlara faiz indirimi yapılmış olması, vatandaşın depreme karşı güvenli, kaliteli konutlara ulaşmasında avantaj sağlayacaktır. Bilindiği üzere son zamanlarda sıfır konutların payı düşük seyrediyordu. Bu tip indirimler genelde ikinci el piyasasını hareketlendirmektedir. Bu indirim, sıfır konut satışına doping yapacak, sıfır konutta ivme artacaktır. Kamu bankalarının attığı bu adımı özel bankaların da takip etmesini umut etmekteyiz.”

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version