Kategoriler
Ekonomi Gündem Manşet

Faiz indirimi “umut ışığı oldu”

Konut kredilerindeki faiz indirimi kararının İnşaat sektörünü canlandırdığına değinen iş insanı Kutlu Özdemir, İnşaat sektörünün ise diğer alanlardaki istihdamı artırdığını dile getirdi. Özdemir, ayrıca, tüketicilerin banka kredilerine olan güveninin sağlanmasıyla bireysel kredisi başvurularının da artacağını ifade etti. Özdemir, bu ifadelerinin yanı sıra enflasyondaki gerilemenin mevduat faizlerindeki düşüşü sağlayabileceğini söyledi.

“Bu denli bir durgunluk yaşanmayacaktı”

Faiz indirimi kararı bir yıl önce uygulansaydı İnşaat sektöründeki durgunluk bu seviyelere ulaşmayacağını söyleyen Özdemir, “Şimdi sektörde bir canlanma var ve bu devam etmeli. Bunun için kamu bankaları, konut kredisi faiz indirimi kararlarının devamını getirmeli. Özel bankalar da bu furyaya katılarak, iyimser havanın devamına katkı sağlamalı.” dedi.

Daha da düşürülmeli

“Konut kredisi faizlerindeki indirim, bu alandaki beklentiyi de gözler önüne serdi. Konut almak isteyen vatandaşlar adeta bankalara akın etti. Yüzlerce ev satıldı.” sözlerini kullanan Kutlu Özdemir, faiz indirimi kararlarının İnşaat sektörünü ve konut almak isteyenleri desteklediği gibi istihdamı da artırdığına dikkat çekerken faiz indirimlerinin desteklenmesi gerektiğini “Bunun için kamu bankaları, konut kredisi faiz indirimi kararlarının devamını getirmeli. Özel bankalar da bu furyaya katılarak, iyimser havanın devamına katkı sağlamalı.” cümleleriyle kaydetti.

“Her sektörde bir umut ışığı oldu”

“Merkez Bankası’nın faiz hamlesi, her sektörde bir umut ışığı oldu. Özellikle de inşaat sektöründe önemli oranda canlanma görüyoruz. Faiz indirimleri devam ederse hem bankaların hem de inşaat sektörünün gelişimini net olarak görebiliriz” dedi.

İnşaat sektörünü diğer sektörlerin kalbi olarak niteleyen Özdemir, “Hükûmetin istihdam destek paketleri ile inşaat sektörünü daha fazla desteklemesi, işsizliğin azalmasına katkı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Mevduat faizlerinde düşüş meydana gelecek

Ekonomideki güncel gelişmelerin mevduat faiz oranlarını düşürme ihtimalini verdiğini söyleyen iş insanı Kutlu Özdemir, enflasyondaki gerilemenin mevduat faizlerinin yılın ikinci yarısında düşüreceğini belirtti. “Mevduat faizlerinde gerileme kredi genişlemesine yol açar. Ayrıca, takipteki kredilerden tahsilatlarına da ivme kazandırabilir. Mevduat faizleri, bankacılık sektörünün en önemli bir gelir kaynağı; ancak ekonomik göstergelere göre, piyasaların yılın ikinci yarısı ilk yarısına kıyasla daha düşük mevduat faizi beklentisi var.” diye konuştu.