Kategoriler
Proje Haberleri

Faiz ödemelerinde her yıl artan maliyet tutarı tepkiye neden oldu

Faiz ödemelerinde artan miktara karşılık AKP’nin “faize karşıyız” sözü CHP’li Aykut Erdoğdu tarafından hatırlatıldı. Son yıllarda bütçeden ayrılan paranın artışına yönelik araştırma yürüten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) genelinden sesler yükseliyor. Türk, yabancı ayırt etmeksizin birçok şirkete verilen ödeme sözleriyle 464 Osmangazi Köprüsü ve 4 bin şehir hastanesi yapılabileceği söylendi.

Faiz ödemelerinde 489.5 milyar dolarlık harcama

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu’dan AKP tarafına, faiz için harcanan miktarın 2019 yılının sonunda 489.5 milyar dolara eriştiği hatırlatıldı. İktidara geldiğinde öne çıkan sözleri arasında “faize karşıyız” diyen AKP’nin sözünü anımsayan Erdoğdu; bu türden yüksek meblağlı harcamalarla yeni projelere imza atılabileceğine dikkat çekti.

Sözcü gazetesinin haber detaylarında; faiz ödemelerinde artan miktarların 464 Osmangazi Köprüsü ve 4 bin şehir hastanesinin yapımına kullanılabileceğinden bahsediliyor. Harcamaların neredeyse ülkedeki hemen her aileyi konut sahibi yapabileceğinin altını çizen Erdoğdu; genel kamu bütçesinde 1975-2002 yılları arasındaki faiz ödemelerinin 252.5 milyar olduğunu açıkladı. Ancak rakamların 2002’nin Kasım ayında iktidarlığı kazanan AKP’nin 2003 yılında başlattığı faiz ödemeleri ile değiştiği ve günümüze dek 500 milyar doları aştığı bildirildi.

‘Eski Türkiye’ küçümsendi ama…

Erdoğdu, AKP’lileri sıklıkla ‘Eski Türkiye’ terimini kullanarak küçümsediği geçmiş yıllarda ödenen faiz miktarının yalnızca 9 milyar dolarla sınırlı olduğunu sözlerine ekliyor. Çok sevilen ‘Yeni Türkiye’de ise her yıl ortalama harcanan fiyat 28 milyar doların üzerine çıktı. Bu sayede ödemelerin dönem bazında 3.3 kat artış yaşadığı görülebilmektedir. AKP’nin 17 yıldır iktidarlık yaptığı Türkiye’de devletin faiz ödemelerinde kullandığı miktar giderek kendini katlamıştır. Bu yıl tam tamına 510 milyar dolar sınırının aşıldığını belirten Erdoğdu, yeni bir rekorun bizleri beklediğinden söz ediyor.

“20 milyon 228 bin konuta sahip olabilirdik”

CHP’li Erdoğdu, yapmış olduğu maliyet açıklamasında; ülke geneline 400’ü aşkın Osmangazi köprüsü veya 20 milyon 228 bini bulan konutun projelendirilip ailelere teslim edilebileceğini söyledi. Tercih bakımından İstanbul Havalimanı örneğini ortaya koyan milletvekili, havalimanından 45 adet veya 4 bini aşkın şehir hastanesinin yapılabileceğini aktarıyor. Ancak proje yerine nakit yardımında bulunmak isteyen devletin bu miktarla kişi başına 48 bin 732, aile başına ise 165 bin 689 lira yardımda bulunabileceği de hesaplanmıştır.

Faiz lobisine esir olundu

Devletin her yıl genişlettiği faiz harcamalarının devlette borç yükünü arttırdığı görülmüştür. Strateji ve Bütçe Başkanlığı verilerini incelediğimizde o yılın ortalama dolar kuruna bölerek dolara çevrilen borçların kur karşısında şansı bulunmuyor. Ülkenin yeni durumuna ilişkin soru işaretleri yönelten Erdoğdu, “Sözde faiz karşıtıydılar ama faiz lobisinin esiri oldular,” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Konut kredilerine göz atmak için tıklayınız.