Kategoriler
Emlak Haberleri

Faiz oranları emlakçıları zor durumda bıraktı

Faiz oranları fırsatçılara zemin hazırlanırken, bu durumdan en çok emlakçılar şikayetçi. Geçtiğimiz 1 Haziran Pazartesi gününden itibaren normalleşen Türkiye’yi bir sürpriz bekliyordu. Kamu bankalarınca sunulan destek paketlerinin yanı sıra konut faiz oranlarındaki ev alma ihtiyacı olan vatandaşı harekete geçirdi. Ancak yaşanan yoğun ilgi karşısında bazı fırsatçılar bunu haksız kazanca dönüştürmeye çalıştı. CİMER dahil olmak üzere birçok firma ve yetkili kuruluş vatandaşın şikayetiyle dolup taşıyor. Bunlardan bir diğer örnek ise Amasya şehrindeki emlakçılar üzerinde yaşandı.

Faiz oranları fırsatçılara yol açıyor

Kamu bankalarının faiz oranlarını birinci elde 0.64, ikinci elde ise 0.74’e sabitlemesiyle birlikte, Türkiye genelinde pek çok vatandaş banka kapılarını aşındırmaya başladı. Sadece bir hafta içinde 15 bin vatandaşın başvuruda bulunduğu gözlemlenirken, yoğunluğu fırsat bilen bazı müteahhit, firma vb. kurum ve kuruluşlar harekete geçti. Yalnızca bir günde ev fiyatlarına yüzde 25 zam geldiğini gören vatandaş durum karşısında oldukça tereddüt yaşıyor. Yaşanan olumsuzluğu çözmek adına sektörün öncü firmalarından açıklama yapılmış ve marka itibarına karşı diğer firmalar uyarılmıştır. Emlak Konut GYO bünyesi altındaki konut kampanyalarında bu tarz bir fırsatçılığa izin vermemek adına ilk şart zam yapmamak olarak görülüyor.

Amasya’daki emlakçılar bu durumdan şikayetçi

Konut fiyatlarına fahiş zam yapan bazı mal sahipleri emlakçıları yormaya başladı. Bu konuda sorun yaşamaya devam eden Amasya’daki emlakçılar, fırsatçılarla baş etmekte güçlük çekiyor. Daha önce mal sahibiyle yaptıkları anlaşmanın faiz oranları düşüş yaşadığı an değiştiğini belirten emlakçılar, yapılan zamların Amasya’daki emlak piyasasını olumsuz etkilediği görüşünü sürdürüyor. Yaşananlar karşısında sessiz kalmayan Emlakçı Çağdaş Mısırlı konuya ilişkin açıklamada bulundu. Mısırlı, “konut kredisinin 0.64’e düşmesi, konut piyasasını baya hareketlendirdi. Son zamanda hızla etkisini gösteren düşük faiz oranları büyük sorunlara da neden oldu. Konut kredisinde herhangi bir düşüş yaşanmadan sadece 1 hafta önce mal sahibi tarafından bizlere teslim edilen dairenin ekspertizini yaparak, konut değerine 220 bin lira biçmişiz. Ancak konut faiz oranları düşüş yaşadığı an mal sahibi bu fiyatı 245 bin liraya çıkardı” dedi.

Müşterilere durumu izah etmekte güçlük yaşanıyor

Mısırlı, konut almak isteyen müşterilerine durumu izah etmekte güçlük çektiğini belirtti. Bunun en büyük nedenlerinden birisi ise fırsatçılık yapanların emlakçı olduğu görüşünün yaygın olması. Durum karşısında kendini ifade eden Mısırlı, fırsatçılığın mal sahipleri tarafından yapıldığını belirtiyor. Emlakçılarında bu durumdan oldukça şikayetçi olduğu ve zor durumda kaldıkları rahatlıkla görünebilmektedir. Bu nedenle Mısırlı, devlet büyükleri ve yetkililerden sabit fiyat uygulamasına geçmelerini talep ediyor.