Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Faizler düştü, satışlar üç kat arttı

Pandemide normalleşme sürecine girilmesiyle ekonomideki işleyişe destek kredileri verilmeye başlandı. Kredilerdeki faiz oranları düşerken finansal teşvikler, satışlara da yansıdı. Samsun, Amasya, Ordu ve Sinop illerindeki konut satışları, bir ayda üç kat arttı.

İHA’nın haberine göre Tapu ve Kadastro Samsun 10. Bölge Müdürlüğü bölgesindeki konut satışları, haziran ayında -bir önceki aya göre- üç kat arttı. Bölge Müdürlüğü; Samsun, Amasya, Ordu ve Sinop illerini ve bu illerin ilçelerini kapsıyor.

Yeni tip koronavirüs (KOVİD-19) salgınının Türkiye’de pik yaptığı nisan ayında, konut satışları en düşük seviyeye indi. Ekonomik teşvikler, konuttaki talebi yeniden canlandırdı. Mayıs ayında 2 bin 791 adet konutun satıldığı bölgede, haziran ayında 10 bin 710 adet satış gerçekleşti.

Nisanda sadece 2,267 konut satıldı

Salgının dünya genelinde başladığı, ancak Türkiye’de henüz duyulmadığı ocak ayında 7 bin 734 adet konut satıldı. Bu konutların 4 bin 298’i banka kredisi aracılığıyla gerçekleştirildi. Yılın ikinci ayında, 6 bin 817 satış işlemi gerçekleştirilirken bunların 4 bin 433’ü ipotek yoluyla satıldı.

Salgının Türkiye’de duyurulduğu ayda, söz konusu bölgede, 6 bin 66 adet konut satıldı. Mart ayında satılan bu konutların 3 bin 871’inin satışı, banka ipoteği aracılığıyla gerçekleştirildi. Yılın üçüncü ayındaki satışlar, bir önceki ayın yaklaşık yarısına inerken düşüş devam etti.

Salgının Türkiye’de en çok arttığı ve tedbirlerin sıklaştırıldığı nisan ayındaki satışlar, 2 bin 267 adede indi. Bu satışların 2 bin 80’i ipotekli satıştan oluştu.

Mayıs ayında satışlar yönünü tersine çevirdi

Nisan ayını takip eden mayıs ayında, satışlar, bir önceki aya göre yüzde 23 arttı. Yılın beşinci ayındaki satışlar, 2 bin 791 adet oldu.

Bu satış işlemlerinin 2 bin 239’u ipotek konularak yapıldı. Normalleşme sürecine geçilen haziran ayındaki konut satışları, bir önceki ayın üç katına çıkarak 10 bin 710 adet olarak kayda geçti. İHA’dan Ünsal Karka’nın haberine göre Samsun, Amasya, Ordu ve Sinop sınırlarını kapsayan bu bölgedeki satışların 4 bin 101’ine ipotek uygulandı.