Kategoriler
Emlak Haberleri

Faizsiz kefilsiz otomobil ve konut çekilişi uygulamasına büyük ilgi

Otomobil ve konut çekilişi sonucu üyelerine faizsiz ve kefilsiz biçimde konut veya otomobil dağıtacağını bildiren tasarruf finansman şirketlerine başvuruda rekor artış! Bu taahhütler ile çalışma gösteren toplam 30 adet şirkete toplam katılımcı sayısı ise 400 bin. Bu şirketler aracılığıyla konut çekilişi ile ev almak isteyenlerin sayısı 2019 yılından itibaren ciddi artış gösterdi.

Konut çekilişi sözlerini zamanında tutmadılar

Bu şekilde faaliyet gösteren firmalardan bazıları ise sözünü tutmadı. Şikayetlerin artması üzerine devlet konuya müdahil oldu. 7292 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında  bu şirketlerin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun çatısı altında faaliyet göstermesine ve gereken durumlarda düzenlenip denetlenmesine karar verildi.

Yeni düzenleme hakkında ayrıntılar

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun verdiği süre sonrası ilk haftada bazı firmalar intibak süreci başvurusu yaptı bile. 7 Nisan tarihinden önce başvurusunu tamamlaması gereken firmalar ayrıca başka şartları da tamamlamalılar. Bunlardan biri ise 1 ay içerisinde en az 100 milyon TL sermaye koşulunu sağlamaları. BDDK lisanslaması sonucunda firmalarda iç denetim, risk yönetimi ve iç kontrol birimleri mevcut duruma gelecek. Firmaların bazı standart ve sınırlamalara uyması gerekecek. Firmalar bağımsız denetim ve faaliyet raporu hazırlayacak. Böylece şirketlerin şeffaflık kazanması söz konusu. Ayrıca tasarruf finansman şirketleri müşterilerini devamlı olarak bilgilendirme yükümlülüğü altında olacak. Yeni düzenlemelerde müşteri haklarını korumaya yönelik uygulamalar ön plana çıkıyor.

İzinsiz çalışana hapis cezası 

BDDK başvurudan sonra intibak süreci içinde ilk önce şirketin rehabilite edilme imkanının varlığını tespit edecek. Piyasada çalışmalarına devam eden ve BDDK’ya başvurmayan firma sahipleri adına izinsiz faaliyet göstermek suçu söz konusu olacak. Çalışmalarını bitiren firmalar için de iradi tasfiye veya tasfiye komisyonu tarafından tasfiye süreci başlayacak. İzinsiz çalışan şirketlerin sahipleri için 2 yıl ile 5 yıl arası hapis cezası mevcut. Ayrıca 5 bin güne kadar da adli para cezası var.

İşte gerekli belgeler

Firmaların dilekçe ve gerekli belgeleri noter onaylı şekilde teslim etmesi gerekiyor. Başvuru için gerekli belgeler ise intibak ya da iradi tasfiye planı, tasarruf finansman faaliyeti yürüttükleri hakkında beyan, sürecin tamamlanacağına dair yönetim kurulu taahhüdü, varsa ortaklara ait beyanname ve taahhütler, üst düzey yöneticilerden beyanname ve Kamu Yönetimi Kurumu kapsamında bağımsız bir denetim kuruluşu ile yapılmış durumdaki bağımsız denetim sözleşmesi.

Diğer emlak haberleri için tıklayın…

Exit mobile version