Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Faizsiz konut alımına ilişkin düzenleme yolda

Faizsiz konut edindirme sisteminde faaliyet gösteren şirketlerin sayısı, 35’i aşarken toplam konut satışlarının yüzde 15’i bu sistemden geldi. Fonlama yöntemiyle oluşturulan sistemde, ev maliyetinin belli yüzdesi katılım bedeli olarak hesaba katılırken bu sistemde alınan evler, daha az maliyetle alınabiliyor.

TRT Haber’e konuşan TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Dr. Cahit Sönmez, bu sistemden daha çok orta ve alt gelir grubunun faydalandığını belirtti. Bu sistemde, tüketicilere taksitle ödeme imkânı sunuluyor.

Faizsiz konut sistemine düzenleme yolda

Sistemde faaliyet gösteren firma sayısının artması ve bu sistemdeki alımların toplamlar içerisindeki payının da yükselmesi, hükûmeti harekete geçirdi. Tüketicileri korunup katılım yoluyla faizsiz konut sisteminin geliştirilmesi için düzenleme, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak.

Regülasyonla beraber yurttaşları konut sahibi yapan firmaların yasal ve hukuki alt yapısı oluşturulması bekleniyor.

İşleniş biçimi belirlenecek

Öğretim Üyesi Dr. Cahit Sönmez, faizsiz konut sisteminin işleyişine yönelik “Hem kuruluş aşamasındaki koşullar belirlenecek, hem de kurulduktan sonra denetimleri nasıl olacak, nasıl işlenecek, regülasyon düzenleme yapılacak” ifadelerini kullandı. Akademisyen Sönmez,  “Burada biraz daha hedef kitleleri orta ve onun altı gelir grubuna sahip olanlar. Tabi bu sistemde biraz daha maliyetler aşağı inebiliyor” sözlerini kaydetti.

Bankalar da bu sisteme geçebilir

Faizsiz konut ve otomobil edindirme sistemleri, yaygınlaşırken bankalar da dâhil olmak üzre bazı finansal kuruluşların da bu sistemde faaliyet gösterebileceğine ilişkin uzman görüşleri bulunuyor.

Sistem gerekli

Sisteme ilişkin regülasyon gündemini değerlendiren FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, sisteme giren firmalardan ciddi meblağda ücret isteyebileceklerini belirtti. Yönetim Kurulu Başkanı Akbal, şimdiye kadar sistemde aksaklığın görülmemesinin yöntemin risk taşımadığı anlamına gelmediğini dile getirerek regülasyonun gerekliliğine işaret etti.

Akbal, sistemin garanti altına alınmasıyla beraber faiz konut edindirme fonlarına yönelik talebin ciddi ölçüde artacağını kaydetti.