Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri Gündem

Faizsiz konut sektörünü neler bekliyor?

Tasarruf finansman sektörü, tasarruf sahiplerine, borçlanmadan kendilerinin seçtikleri ödeme planlarıyla konut, taşıt veya iş yeri sahibi yapıyor. Capital Dergisi’nde bulunan habere göre; geleneksel finansman ürünlerinde yıllar boyu sürecek konut, taşıt veya çatılı iş yeri sahibi olma isteği, birlikte tasarruf fırsatlarıyla daha az zamanlarda ve herhangi bir borç yükümlülüğü altına girmeden gerçekleştirilmektedir. Bireysel tasarruflar, sürdürülebilirlik ilkesiyle kitlesel bir tasarruf fonu haline getirilerek ülke ekonomisine kazandırılmaktadır.

Birevim Genel Müdürü Avukat Mahir Orak, tasarruf bilincinin toplumda artmasıyla sektöre hız kazandıracağına vurgu yapmıştır. Ayrıca Orak, Gelecekte sektörün tasarruf kültüründe ulusal kalkınmanın yakıtı olacağını öngörüyoruz.” ifadelerini kullanmıştır. Ayrıca sektöre ve Birevim’in faaliyetletine yönelik açıklamalar yapmıştır.

Tasarruf finansman kimler için avantajlı?

Bireysel olarak tasarruf yapan, bunları değerlendirmek isteyen, tasarruflarıyla konut, taşıt veya çatılı iş yeri sahibi olmak isteyen herkes tasarruf finansmanından faydalanabilmektedir.  Tasarruf finansman, birikim yaparak konut, çatılı iş yeri ve taşıt sahibi olmak isteyen ve tasarruflarını değerlendirmek isteyen herkes için fazlaca avantajlıdır. Genel anlamda tüketicileri iki grupta değerlendirilmektedir. Birincisi, A kuşağı olarak adlandırılan ve gelir durumundan bağımsız olarak ihtiyaçları için hemen aksiyon almak isteyenlerdir. Diğeri ise B kuşağı olarak adlandırılan birikim yapan, birikimlerini planlayarak değerlendirenlerdir. B kuşağı olarak adlandırılan bu tüketici segmenti için gönül rahatlığıyla yararlanabilecekleri kurumsal tasarruf hizmeti verilmektedir.

B kuşağı olarak adlandırılan kişiler kimdir?

Kosaca B kuşağı bireysel tasarruf yapabilen ve planlayabilenler olarak tanımlanmaktadır. Borçlanmaya dayalı konvansiyonel finansal kaynaklar yerine kendi sermayesi üzerinden bu hayalini gerçekleştirmektedirler. Bu kuşağın tasarruflarını değerlendirebilecekleri en iyi yöntem tasarruf finansmanıdır. Misal, bir kişi her ay 1000 TL tasarruf gerçekleştirse hayalindeki 100 bin TL’lik otomobili almak için en az 100 aya ihtiyacı var. Bu da 8 yıldan daha uzun bir döneme denk gelmektedir. Burada paranın değer kaybından hiç söz etmiyoruz bile. Halbuki Birevim’de, birlikte tasarruf finansı yöntemiyle hayalinizdeki otomobile en fazla 40 ayda borçlanmadan sahip olabilmektesiniz.

Sektörün gelişimi için nelere ihtiyaç var?

Yasayla birlikte talepte artış beklenmektedir. Bugüne kadar toplamda 300 bin kişiye ulaşan tasarruf finansman modeliyle az zaman içerisinde 1 milyon kişinin tanışması beklenmektedir. Ayrıca 2023 sonunda ise 3 milyon kişinin tanışmasını beklenmektedir. Sektörümüzü ve tasarruf finansının güvenli bir finansal enstrüman olduğunu anlatmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Sektör hangi evrede ve hangi evreleri yaşayacak?

Sektör şimdiye kadar 300 bin tasarruf sahibine ulaşmıştır. Sadece Birevim olarak, 5 yılda 100 binin üzerinde kişiyi tasarruf finansman ile tanıştırılmıştır. Ortalama 5 yıl önce sektör ayda 5-6 bin kişiye ulaşmıştır. Birevim’le birlikte ayda ortalama 30 bin kişiye ulaşmaya başlamıştır. Lider marka olarak her yil en az iki kat, toplamda ise neredeyse yedi kat sektör büyümeye devam etmektedir. Bugüne kadar teslimatını gerçekleştirilen 38 bin tasarruf planı ile ekonomiye 3,5 milyar TL katkı sağlanmıştır.

Tasarruf finansmanının ülke ekonomisine doğrudan ve dolaylı faydaları nelerdir?

Tasarruf finansmanı yastık altındaki tasarrufların ekonomiye dahil edilmesini sağlamaktadır. Böylece tüketicilerinin de hayallerine ulaşmalarına fırsat sağlanmaktadır. Ayrıca hem konut hem de otomobil pazarına olan talep için yeni bir finansman modeli sunulmaktadır. Ayrıca bunun da bu sektörlere önemli ölçüde katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Türkiye’de satılan konutların yükselen trendle beraber tasarruf finansmanı metoduyla alıcılarla buluşulacağı öngörülmektedir. Özellikle dar ve orta gelirliler için önemli bir finansman modeli olan tasarruf finansmanı yasayla birlikte çok daha geniş kitleler tarafından keşfedilecektir. Tüm bu etkilerle beraber gayrimenkul satışlarında tasarruf finansmanının payının yüzde 35’lere yükselmesi beklenmektedir. Gayrimenkulde olduğu gibi otomotivde de tasarruf finansmanı sebebiyle daha fazla kişinin taşıt sahibi olacağını düşünülmektedir. Özellikle ikinci el pazarında tasarruf finansmanı yöntemiyle taşıt satın almak isteyenler borçlanmadan hayallerindeki araca kavuşabilecekler.

Tasarruf Finans Platformu 2020 yılında hayata geçmiştir. Kuruluş aşamasında liderliğini yönetim kurulu başkanı Murat Çiftçi üstlenmiştir. Platformun amacı “sosyal finans” olarak tanımladığı kişisel tasarrufların kitlesel bir fonla yönetilerek ülke ekonomisine kazandırılması süreçlerini hukuk ve ekonomi bağlamında desteklemektir. Böylece tasarruf finansı yöntemiyle çalışan organizasyonların kurumsallaşmasını sağlayarak kamuoyu nezdinde sektörümüze olumlu algı oluşturmak da platformun birincil görevi arasındadır. Tasarruf finansı sektöre borçlanarak değil tasarruflarla hayallerini gerçekleştirmek isteyenler için çözüm sunmaktadır. Ayrıca sürdürülebilir büyüme göstermesi, küresel standartlarda finansal ürünler ve hizmetler sunması platformun görevleri arasında yer almaktadır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version