Kategoriler
Emlak Haberleri

Faizsiz konut şirketleri için önemli karar!

Faizsiz konut şirketleri için önemli bir karar alındı. BDDK 2 Temmuz tarihinde 21 faizsiz konut şirketinin tasfiyesine karar vermişti. Bu şirketler için tasfiye komisyonu kuruldu. Tasfiye komisyonu aracılığıyla masraf kalemlerinin saptama işlemlerine başlanmıştır. Proses içerisinde kullanılmayacak olan, misal lüks araç kiralama gibi dış hizmet alımları durdurulmuştur. Masraf kalemleri içinde de özel konaklamalar, özel uçak kiralamaları ve lüks villa kiralamaları olduğu belirtilmektedir.

Faizsiz konut sistemiyle ilgili kanun 7 Mart 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Bunun ardından BDDK şirketler için intibak sürecini başlatmıştır. Ayrıca 7 Nisan 2021’e kadar başvuru yapmaları koşulunu getirmiştir. 35 şirketten 21 şirketin kanundaki koşulları taşımadığı görülmüştür. Bunun ardından bunlarla ilgili tasfiye süreci başlatılmıştır. Tasfiye süreci başlatan firmaların, sektördeki 400 bin civarındaki müşteri sayısının yüzde 10’una sahip olduğu belirtilmiştir. Ayrıca firmaların faaliyet süresinin de yaklaşık 1 yol olduğu açıklanmıştır.

Faizsiz konut şirketleri için 4 Alt Komisyon

Tasfiye sürecine alınan 21 şirketin; finansman dönemindeki tahsilat müşterilerden gerçekleştirilecektir. Ayrıca şirketlere ait varlıkların satışıyla tasarruf dönemindeki müşteriler tarafından yapılan ödemelerin iadelerinin gerçekleştirilmesi beklenmektedir. Sektör kaynaklarından alınan bilgiye göre; tasfiye kararından sonra tasfiye komisyonu üyelerinin atamaları yapılmıştır. 21 şirket için tasfiye komisyonu üyelerinden meydana gelen 4 ayrı alt komisyon oluşturulmuştur. Kaynaklara göre, genel hükümlerce tasfiye edilecek şirketlerin tasfiye durumunda olduklarını belirtecek biçimde düzenlenmiş ticaret unvanlarıyla şirketler özelinde atanan tasfiye komisyonu üyelerinin yetkilendirilmeleri ilgili ilanlar ticaret sicil gazetesinde yayımlanmıştır.

Bağımsız Denetim Kuruluşlarına İnceleme Yaptırılmalı

Tasfiye komisyonu tarafından tasfiye işlemlerine ve şirketlerin tasfiyenin başlangıcındaki durumunun tespiti kapsamında defter ve kayıtları ile varlık ve envanterinin fiziki tespit ve mutabakatına ilişkin işlemlere başlanmıştır.. Tasfiye komisyonu incelemelerini sürdürürken, şirketlerin bilançolarının net biçimde ortaya çıkarılması için tasfiye komisyonlarınca ayrıca bağımsız denetim kuruluşlarına inceleme yaptırılması gerekmektedir. Böylece vatandaşların haklarına yönelik ihlallerinin önlenmesini amaçlandığı belirtmektedir.

Suistimaller İnceleniyor

Kaynaklar, olası suistimal işlemleri dolayısıyla şirketlerin ayrıntılı biçimde incelenerek buna ilişkin tedbirlerin de tasfiye komisyonunca hızla alındığını belirmektedir. Böylece tasfiye komisyonu tarafından bu şirketlerin masraf kalemlerinin saptamasına başlanıldığını anlatmışlardır. Ayrıca süreç içerisinde kullanılmayacak olan dış hizmetlerin durdurulduğunu açıklamışlardır. İlerleyen zamanlarda da masraf kalemlerinin azaltılması için türlü aksiyonların alınmasına devam edilmesi beklenmektedir. Sektör kaynakları, şirketlerin ticari ve iktisadi bütünlüklerinin saptama işlemleri tamamlanmıştır. Bunun ardından genel hükümlere göre şirketin alacaklıları ve borçlularına bildirimler yapılacaktır. BDDK, başvuru yapan 35 şirketten 21’ni tasfiyeye almıştı. Bununla birlikte 8 şirket iradi tasfiyeye yönlendirilmiştir. Ayrıca 6 şirketle de intibak süreci devam etmektedir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version