Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut ve otomobil edindirme sistemi ile faizsiz ev almak mümkün olacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), faiz uygulanmaksızın otomobil ve konut satın alma düzenlemeleri hakkında açıklamalar yaptı. Faizsiz konut ve otomobil edindirme sistemi nedir? İşte detaylar…

Faizsiz konut ve otomobil edindirme sistemi

Maksimum 120 ay taksit uygulamasına olanak sağlayan faizsiz konut edindirme sisteminde, konut finansmanı paketi kapsamında en fazla 120 taksit sınırı var. Otomobil alım-satım işlemlerinde ise en fazla 60 ay taksit sınırının olması söz konusu.  Ayrıca düzenleme içerisinde belirtilen maddeye göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, tasarruf finansman sözleşmesinin imzalanmasının ardından imzalayan kişinin toplamda 14 gün gerekçe göstermeksizin cayma hakkı mevcut. Bununla birlikte cayma hakkını kullanan tarafların cezai şart ödemesi de söz konusu değil.

Son tarih 7 Nisan

Tasarruf finansman şirketleri için BDDK son başvuru tarihi ise 7 Nisan 2021. Başvuru esnasında şirketlerin 6 ay içerisinde yeni yönetmeliğe uygun hale geleceğini onaylamalı. Bir diğer seçenek olarak ise firma daha önce sözleşme imzalamış olan müşterilerinin haklarını koruyacaklarına ilişkin planlarını belirtmeli. Bu şirketler ile ilgili irade tasfiye uygulamaları için izni kurul verecek. Kurul onayı alındıktan sonra ise tasfiye uygulamalarının 15 gün süre içinde başlamış olması gerekiyor.

Devlet güvencesi verilecek

7292 Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında konut edindirme sistemi alanında faaliyet gösteren şirketlerde sermaye şartı mevcut. Ayrıca tasarruf finansmanı hizmeti veren şirketler için de zorunluluklar var. Bu tür şirketlerde de nakit olarak minimum 100 milyon lira olmak üzere sermaye zorunluluğu var. Sistem içerisinde yer alan kişilerce sağlanan toplam tutar oluşturulan özel fon havuzunda toplu hale getirilecek. Böylece devlet, tutarın başka bir amaç için kullanılmasının önüne geçmiş olacak. Bununla birlikte sisteme giren vatandaşa devlet güvencesi desteği geliyor.

Diğer emlak haberleri için tıklayın…