Kategoriler
Ekonomi Gündem

Faizsiz ödemelerde müşteriler borcuna sadık

Faizsiz verilen kredilerde 2019 yılında kayda geçen takip oranı sadece yüzde 0,8 olarak kayda geçti.

Vakıfevim, bireysel kredilerde takip oranının yüzde 3,6 oranında olduğunu, faiz verilen kredilerde ise bu oranın yüzde 0,8 olarak kaldığını belirtti. Şirket, geçtiğimiz yıl 25 milyar liralık hacme ulaştığı belirtilen faizsiz konut ve taşıt edindirme sektörünün 2019 yılını yüzde 120 oranındaki büyümeyle tamamladığını kaydetti.

Yüksek seviyelerde olan faiz oranları sebebiyle faizsiz konut ve araç edindirme sektörünün büyüdüğünü bildiren Vakıfevim‘in Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Kolo, 2019 yılında yüzde 120 olan büyüme oranının bu yıl, yüzde 150’ye çıkacağını kaydetti. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) 2019 yılının eylül ayına ilişkin paylaştığı verilerde takibe düşen kredilerin tutarı 20 milyar liraya çıktı. Toplamda da kredi kartı ve tüketici kredilerindeki takip oranı yüzde 3.64 olarak kayda geçti. Faizsiz konut ve araç edindirme sektöründeki bu oran yüzde 0,8 olarak kayda geçtiği belirtildi. 

Müşterilerin faiz yükü olmadığı için ödemelerini daha düzenli yaptığını kaydeden Kolo, alıcının ödeyeceği tutar daha önce belirlendiği için müşterilerin cebini aşan maliyetlere yönelmediğini kaydetti. Serdar Kolo, alıcının ev tercihini ise bütçesine göre yaptığını bildirdi.

Son zamanlarda 19 yaş ile 23 yaş arasındaki bireylerden yoğun otomobil talebi geliyor. Hanelerin alacağı konuta kadınlar karar veriyor. Araç tercihi ise erkeklere kalıyor.

En çok talep İstanbul’dan

Talebin en çok olduğu il İstanbul oluyor. İstanbul’u Ankara, Gaziantep, Konya ve Kocaeli takip ediyor. Katılımcıların tercih ortalaması 200 bin liralık 3+1 konut tipinde yoğunlaşıyor. Stüdyo ve 1+1 tiplerindeki daireler ilgi ise düşük.

Vakıfevim Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Kolo, bu yıl içinde 10 binden fazla ailenin konut ve araba sahibi olmaları için yardımcı olacaklarını dile getirdi. Öte yandan Vakıfevim’in bu yıl içinde 41 adet şubeye ulaşması planlanıyor. Bu yıl içinde Vakıfevim, 200 milyon liralık sözleşme hacmine ulaşacak.