Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Farklı tapu müdürlüklerinde satış işlemi her yerde geçerli olacak

Yeni düzenlemeye kadar 26 tapu müdürlüğündeki 352 işlem için farklı tapu müdürlüğünde satış işlemi gerçekleştirilebilirken bu uygulama, yarından itibaren tüm tapu müdürlüklerinde geçerli olacak. Buna göre taraflar, farklı illerde tapu işlemleri gerçekleştirebilecek.

Uygulama 15 Eylül’den itibaren geçerli olacakken aynı il sınırları içindeki bu tür işlem talepleri karşılanmayacak.

Tarafların aynı anda hazır bulunması gerekecek

Farklı illerden tapu satışı için taraflar ilgili Müdürlüklerde aynı zamanda hazır bulunmaları gerekecek. Buna göre taraflara randevu saati, mesaj yoluyla bildirilecek. Taraflar, aynı zamanda farklı müdürlüklerde bulunacak. Tarafların aynı anda müdürlüklerde bulunup bulunmadığına daire kontrol, yetkililer tarafından görüntülü veya sesli araçlar üzerinden yapılacak.

Aksi takdirde işlem gerçekleştirilmeyecek.

Yurt dışından tapu satışı

Tapu işlemlerindeki yeni uygulamayı açıklayan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Yetki alanı dışında yapılan işlemler için döner sermaye hizmet bedeli yöresel katsayısı daha yüksek olan müdürlüğün döner sermaye hizmet bedelinin 2 (iki) katı oranında tahsil ediliyor. Yurt dışından tapu işlemi yapılması halinde, yurt dışı yöresel katsayı esas alınarak işlem için belirlenen döner sermaye hizmet bedelinin dört katı tahsil ediliyor.” ifadelerini kullandı.

Aynı il sınırlarında tapu satış işlemi yapılmayacak

Genel Müdür Özelmacıklı yeni uygulama hakkında “Uygulama ile birbirinden farklı yerlerde bulunan tarafların işlemleri bulundukları yerdeki tapu müdürlüklerinden yapılabilecek. 15.09.2020 tarihinden itibaren tüm tapu müdürlüklerinde hizmet başlatılmış olacak. Tarafların aynı il sınırları içindeki bu tür işlem talepleri karşılanmayacak.” açıklamalarında bulundu.

Yönetmelikten bahseden Altın Emlak Genel Müdürü “Buna göre mülkiyeti devreden taraflar birden fazla ise başvurunun aynı birime yapılması gerekiyor. Ancak, devralan taraflardan birinin veya birkaçının devreden ile aynı birimde bulunması ise kabul edilen bir durum. Taşınmaz, devredenin bulunduğu tapu müdürlüğünün yetki alanında ise ayrıca taşınmaza ilişkin emlak beyan değeri de aranıyor. İşlem gerek ipotekli gerekse yabancılara satış işlemlerinde de mümkün olabilecek. Bu aşamada gerekli evraklar TAKBİS üzerinden paylaşılacak” sözlerini kaydetti.