Kategoriler
Ekonomi Gündem

Ferit Şahenk, İstinyePark hisselerini Katar’a satıyor

İstinyePark Alışveriş Merkezi’nin ortak kontrolünün Qatar Holding LLC tarafından devralınması işlemine izin verildi. Bankalarla gerçekleştirdiği yapılandırma sonrası varlık satışına başlayan Doğuş Grubu, varlıklarını satmayı sürdürüyor. 2018 yılında bankalarla görüşmelere başlayan Doğuş Grubu firmasının sahibi olan Ferit Şahenk, başta turizm, restoran ve yat işletmeciliği olmak üzere birçok faaliyetini satmış bazılarında ise yeni ortak arayışına girmişti.

İstinye Park’ta Katarlılara rekabet onayı

Dünya’dan Kerim ÜLKER’in haberine göre Doğuş Grubu 2019 yılında 75 milyar doları yöneten Lüksemburg merkezli ünlü fon CVC Capital Partners ile masaya oturmuş sahibi olduğu BAE, Yunanistan ve Hırvatistan’daki marinalarını satmıştı. Rekabet Kurulu, İstinyePark Alışveriş Merkezi’nin ortak kontrolünün Qatar Holding LLC tarafından devralınması işlemine onay verdi.

Sonrasında Türkiye ve yurt dışında yer alan otellerini de yavaş yavaş satışını gerçekleştirmeye başlayan Doğuş Grubu, şimdi de İstanbul’da yer alan bölgenin en önemli alışveriş merkezlerinden biri olarak bilinen İstinyePark Alışveriş Merkezi‘nde bulunan hisselerini devretmeye hazırlanıyor.

İstinyePark Alışveriş Merkezi’nin yüzde 42’si satılıyor

Firmanın İstinyePark Alışveriş Merkezi‘nde yüzde 42 oranındaki bir hissesi olduğu belirtiliyor. Yapılan haberde uzun zamandır satışı ile ilgili konuşulan İstinyePark Alışveriş Merkezi için firmanın bir talip bulduğu belirtiliyor. 1 milyar dolar civarında değer biçilen İstinyePark Alışveriş Merkezi‘nin yüzde 42 oranındaki hisseyi almaya hazırlanan ise dünyanın en büyük fonlarından biri olan Qatar Holding LLC firması olduğu belirtiliyor. Doha merkezli olan bu firma, Doğuş Turizm Sağlık Yatırımları ve İşletmeciliği Sanayi ve Ticaret AŞ’nin ve dolayısı ile İstinyePark Alışveriş Merkezi’nin ortak kontrolünü devralacağı belirtiliyor. Alışveriş merkezine ortak lan Qatar Holding LLC firmasının ise Qatar Investment Authority’ye (QIA) ait olduğu belirtiliyor.

Katar ile daha öncede anlaşmalar olmuştu

İstinyePark Alışveriş Merkezi Türkiye’nin en canlı alışveriş merkezlerinden biri olarak biliniyor. Yaklaşık 300 adet mağazası ve 90 bin metrekare büyüklüğe sahip alışveriş merkezinde 3 bin 200 araç kapasiteli otopark yer alıyor.  Doğuş Grubu ve Katarlı şirketler arasındaki daha öndede başka anlaşmaların yapıldığı belirtilen haberde 2019 yılı Aralık ayında Şahenk , Katar Yatırım Geliştirme Ajansı (The Investment Promotion Agency of Qatar-IPAQ) Başkanı Şeyh Ali Alwaleed Al Thani ile yatırım ve işbirliği için bir araya geldiği belirtiliyor. Yapılan anlaşma ile Doğuş Grubu’nun, Katar pazarına daha fazla yiyecek içecek markası sunmasına karar verildiği belirtiliyor.